Zašto Kina neće da razgovara o poreklu Kovid 19?

ŽENEVA

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus izjavio je da je sa kineskim premijerom Li Kećijangom razgovarao o potrebi bolje saradnje u istrazi porekla kovid-19, čije su kontroverze izazvale napetosti u odnosima Pekinga sa Zapadom, javlja Rojters.

“Drago mi je što sam se sastao s premijerom Li Kećijangom. Razgovarali smo o korona virusui i potrebi da se po proncipu jednakosti u vakcinisanju u ovoj godini imunizuje 70 odsto svetske populacije”, napisao je Tedros Gebrejesus, aludirajući na kampanju SZO za ravnomeran pristup vakcinama svih građana sveta.

“Takođe, razmatrali smo potrebe za intenzivnijom saradnjom u istrazi porekla virusa – koja bi bila ukorenjena u nauci i dokazima“, dodao je čelnik Svetske zdravstvene organizacije.

Glas Amerike (VOA) podseća da je Tedros Gebrejesus ranije zahtevao od Kine da bude pristupačnija u vezi s podacima i informacijama o poreklu virusa.

Svetska zdravstvema organizacija je 2021. osnovala Naučnu savetodavnu grupu o poreklu novih patogena i pozvala Kinu da dostavi neobrađene podatke kako bi pomogla istrazi.

Kina je to odbila – pozivajući se na pravila o privatnosti pacijenata.

Takođe, Kina odlučno negira tvrdnje da je kovid-19 procurio iz specijalizovane laboratorije u gradu Vuhanu, gde su prvi slučajevi oboljevanja zabeleženi krajem 2019.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare