Još jedna u nizu uspešnih procedura interventnih kardiologa

NIŠ

Na Odeljenju za invazivnu dijagnostiku Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš, urađena je interventna procedura uz upotrebu opreme instalirane sa novim angio salama IVUS, intravaskularni ultrazvuk, koji se koristi prilikom intervencija na glavnom stablu leve koronarne arterije čije je zatvaranje uvek životno ugrožavajuća situacija.                                  

Pacijent kom je rađena ova izuzetno zahtevna intervencija, je osoba koja je pre više od godinu dana imala kardiološku intervenciju ali je došlo do začepljenja graftova te je zbog toga ponovo dospeo u stanje životne ugroženosti.

                                Tim koji je predvodio profesor dr Zoran Perišić, a koji su činili i dr Nenad Božinović i dr Bojan Maričić, u tročasovnoj intervenciji, prilikom stentiranja glavnog stabla stentirali su i dve glavne arterije koje izlaze iz glavnog stabla. Pacijent je dobio šest stentova.

                                 Dijametri stentiranih arterija nakon završetka rada su bili veći od 4,5 mm što će omogućiti nesmetan protok krvi prema svim regijama srca.

                                    Inače intravaskularni ultrazvuk-IVUS, omogućava da se precizno izmeri dijametar arterije, da se na taj način odrede dimenzije stenta i nakon postavljanja da se proveri njegova pozicija.

                                   Korišćenje ove opreme će omogućiti bezbedan i efikasan rad kod najtežih pacijenata kod kojih je zahvaćeno glavno stablo leve koronarne arterije, ali se može koristiti i prilikom drugih zahtevnih procedura u interventnoj kardiologiji kao što je stentiranje račvi arterija i stentiranje velikih aneurizmatski izmenjenih krvnih sudova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare