Anđela odlučila da besplatnim obrokom obraduje buduće mame

NIŠ

Anđela Lečić je učenica četvrtog razreda Gimnazije “9.maj” u Nišu i prva je u Nišu ponudila u svojoj toploteci besplatan obrok budućim mamama. Toploteka radi tek dve nedelje, a Anđela već ima svoje prve mušterije. Ova mlada Nišlijka je na ovaj način pokazala da među mladima još uvek ima onih koji žele da pomognu drugima, da pokažu da in a njih može da se računa kada je humanost i dobročinstvo u pitanju. Dodaje da sve to stvar porodičnog vaspitanja i navika koje je ponela iz detinjstva kada je naučena da je pomoći drugima dar od Boga.                

U toploteci koju je otvorila anđela u gradskom naselju Palilula priprema se domaća hrana za poneti. Naručiš i dobiješ. Na raspolaganju su stara dobra srpska jela kao što su punjene paprika, obične i posne, sarme, pasulj, svadbarski kupus. Priprema se riba, pa ko šta voli. Buduće mame ovde mogu da dobiju besplatan obrok koji mogu da pojedu u toploteci ali i da ponesu.

                  Ne bi to bila nikakva vest da ona, a tek joj je 18 godina , nije odlučila da pomogne onima koji nemaju ali i trudnicima jer smatra da će im na taj način olakšati obaveze dok čekaju prinovu. Nije zaboravila ni na starije osobe pa je povlastice uvela i za penzionere. Ne odbija ni one koji nemaju, pa kad neko ko sebi ne može da priušti domaću hranu “pokuca” na njena vrata ona su otvorena. Kaže, ne želi da odbije nikoga kome je njena pomoć potrebna, a njena je ideja da nahrani sve, i one koji imaju da plate ručak u njenom restoranu sa privlačnim imenom “Gurmanski raj”, ali i one koji to sebi ne bi mogli da priušte. Kaže da bi nahranila sve kada bi mogla, a ovo je samo tek delić te njene želje.

                “Restoran je nov. Nedavno je otvoren, ali sam već pre otvaranja došla na ideju da posao kojim se bavim na neki način oplemenim. Da pomognem na način na koji mogu. Humanost je plemenita osobina i uči se od malih nogu. Ona je kao lepo vaspitanje. Gest koji vas oplemenjuje. Prosto se dobro osećam kada nekome pomognem. To je onaj osećaj kada starijoj osobi ustanete u autobusu ili kada je pustite da preko reda uđe u prodavnicu kao što to činite i kada su mame sa malom decom u pitanju ili pak trudnice”, objašnjava Anđela.

           Njen mali restoran odiše toplinom, a ona svojim osmehom razgali svaku dušu. Dodaje i da sve ovo ne bi bilo da nije njene zvezde vodile , a zvezda se zove Vesna. Ona je bila moja krila. Podržavala me je u svemu I kritikovala kada je potrebno, kaže Anđela.

                “Kada je na vrata ušla prva trudnica jako sam se obradovala zbog toga. Dobila je kompletan ručak, a nadam se da saam joj olakšala dan jer ne mora da priprema sama jelo. Prosto nosim taj osećaj u sebi”, kaže Anđela.

            Domaća jela mogu da se biraju.

             “Za penzionere postoji i posebna ponuda. Oni koji žele jedan obrok dnevno svkodnevno tokom celog meseca ali bi to nekako i da plate nudimo to po ceni od 7.500 dinara. Toliko daju za ceo mesec bez obzira o kom jelu se radi jer imamo porcije i od po 400 dinara po porciji. Ne gledamo na to. Mesečni iznos je toliko, a oni mogu da uzmu šta žele”, kaže Anđela.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare