Usvojen drugi rebalans budžeta za 2017. godinu

VRANJE

Na sednici lokalnogt parlamenta u Vranju gradski većnik za budžet i finansije,  Ivan Stanković, govorio je o razlozima zbog čega je drugi put u ovoj godini došlo do rebalansa budžeta.

,, Morali smo da obezbedimo nesmetano funkcionisanje sistema lokalne samouprave bez rada u zastoju budžetskih korisnika. Imali smo neplanirane izdatke po izvršnim sudskim presudama, koje smo morali da izmirimo. S druge strane, sproveli smo mere štednje i usvojili program za povećanje prihodne strane budžeta, što je dovelo do pozitivnih efekata. Akcenat smo stavili na kapitalne investicije, koje će dovesti do otvaranja novih radnih mesta. Razlozi za izmenu Odluke o budžetu je i uključenje Sportske hale u budžetski sistem grada Vranja i primena preporuka datih od strane Državne revizorske institucije“, rekao je Stanković.

On je dodao da se rebalansom smanjuje prihodna strana gradskog budžeta sa 3,042 na 2,963 miliona, što je smanjenje za oko 80 miliona dinara.

Za ovu tačku dnevnog reda za govrnicom su izlazili uglavnom odbornici Demokratske stranke koji su podsetili da su još tokom usvajanja govorili da je budžet nerealan i da nije razvojni. Najviše primedaba su imali što za ovu godinu nije usvojen komunalnio program, što je, kako su naveli, žila kucavica grada.

Rebalans budžeta je usvojen većinom glasova.

Druga veoma značajna tačka dnevnog reda bio je Predlog Odluke o određivanju maksimalnog broja zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za ovu godinu. O tome je govorio Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave.

,,Postupili smo po zakonu i na neodređeno vreme biće zaposleno 1.199 lica. Ovo su učinile i ostale lokalne samouprave, a sada su javna preduzeća i javne ustanove u obavezi da u roku od 60 dana urade novu sistematizaciju i sprovedu postupak racionalizacije“, rekao je Aritonović.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti, na osnovu kojih se utvrđuje osnovica poreza na imovinu.

Usvojene su i izmene i dopune Odluka o lokalnim komunalnim  i lokalnim administrativnim taksama, kao i o boravišnoj taksi. Odbornici su usvojili i predloge Odluka o promeni Statuta grada Vranja i Poslovnika Skupštine grada.

Na sednici gradskog parlamenta
usvojena je Odluka o prestanku mandata odbornice, dr Slavice Sotirović, koja je na to mesto podnela ostavku.

Za novu zamenicu sekretara Skupštine grada Vranja, postavljena je diplomirana pravnica, Irena Jovanović, s obzirom da je njena prethodnica, Sanja Zlatković podnela ostavku zbog odlaska na dužnost šefa kabineta gradonačelnika.

Odbornici Jedinstvene Srbije napustili su stranku i ubiduće u gradskom parlamentu predstavljaće Srpsku narodnu partiju. Odbornička grupa Demokreatska stranka – Narodni pokret Srbije, od sada će delovati pod nazivom Demokratska stranka – Narodna stranka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare