Mladi i zaštita životne sredine

NIŠ

Kako mladi mogu uticati na zaštitu životne sredine? Koji su putevi I kako doći do finansija , pre svega međunarodnih fondova ? Kako ideju pretočiti u delo? Može li se u ovj oblasti povećati uloga lokalne zajednice I posebno mladih? Odgovori na ova pitanje dati su danas na  radionici „Mladi i životna sredina“, koju su u Nišu  organizovali  Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP),  u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

Radionica je  okupila  mlade lidere, članove vladinih I nevladinih organizacija, predstavnike udruženja mladih iz južne i jugoistočne Srbije.

Na  radionici mladi su saznali koje teme i trendovi su aktuelni u oblasti zaštite životne sredine i kako da pripreme uspešan projekat iz ove oblasti, koji bi angažovao mlade. Učesnici su dobili i veoma korisne informacije o potencijalnim izvorima finansiranja projekata, nacionalnih i međunarodnih, kao i načinima da uspešno konkurišu za ta sredstva.

“Ono što je jako bitno u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od uslova I poglavlj koje mora da ispuni , pglavlje 17 koje se tiče zaštite životne sredine.  Ono što mi kao republika I kao grad radimo I čemu sm ose mi u poslednje vreme posvetili upravo svim problemima I krenuli smo od osnivanja posebnog sekretarijata pri Gradskoj upravi – Sekrertarijata za zaštitu životne sredin” rekao je gradski većnik Branislav Kačar  koji je dodao da je jedan od naznačajnijih projekata ne samo za Niš nego I za republiku je projekat vredan oko 60 miliona evra a tiče se prečiščavanja otpadnih voda  kao I izgradnja šest postrojenja za prečišćavanje postrojenja u gradu Nišu.

Ovaj projekat podrazumeva izgradnju I rekonstrukciju 35 kilometara kanalizacione mreže I čišćenje 200 tona mulja I blata  iz reke Nišave.

„Glavni cilj obuke je da se poveća učešće mladih u aktivnostima zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama u Srbiji i da oni postanu nosioci promene na putu ka efikasnijoj zaštiti prirode, boljem upravljanju otpadom, unapređenju kvaliteta vazduha, obnovljivim izvorima energije i uvođenju zelene privrede“, rekla je Katarina Vukšić, koordinatorka projekta u Programu UN za razvoj, napominjujući da je važno da se mladima omogući da sami učestvuju u stvaranju budućnosti koju žele.

Pored Niša, ova radionica će tokom novembra biti organizovana i u Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Radionice se organizuju u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine“ koji implementira UNDP u saradnji sa institucijama Republike Srbije, a finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Ovakav I slični projekti uticače na čišćenje I uređenje Srbije.

U okviru istog projekta tokom 2017. organizovana je i obuka za mlade na temu ekološkog preduzetništva, na kojoj su mladi imali priliku da razviju svoje preduzetničke sposobnosti, nauče da pripreme biznis plan i provere održivost svoje ideje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare