Uručena nagrada “Branko Miljković” pesniku Marjanu Čakareviću

NIŠ

 

U prisustvu zvaničnika grada, kulturnih poslenika  Niša, književnika i ljubitelja pisane reči na svečanosti u Gradskoj kući po 46.  put uručena je prestižna književna nagrada “Branko Miljković” za 2016. godinu pesniku  Marjanu Čakarević, za knjigu “Tkiva“. Dodeli nagrade prisustvovao je I sinovac prerano preminulog pesnika “princa poezije” Goran Miljković.

Žiri sastavljen od kompetentnih književnih kritičara, pesnika i urednika, Dragane Todoreskov, Jelene Mladenović i Tomislava Marinkovića, ocenio je da je ovo najbolja knjiga poezije u prethodnoj godini na srpskom jeziku i odlučio da nagradi delo mladog pesnika, koji dugi niz godina piše upečatljive, neobične i strategijski osmišljene pesme.

„Njegove pesme sve više i više pred čitaoce iznose upečatjive slike koje se odnose na socijalni i kulturološki milje čiji smo mi, pa i Marjan Čakarević savremenici“, rekla je  predsednica žirija Dragana Todoreskov.

Iako u svom dosadašnjem stvaralačkom radu nije držao do nagrada, iz sentimentalnih razloga bilo mu je važno da ova knjiga dobije neku vrstu priznanja.

„Tokom ’90. kada sam odrastao pojavila se gomila nagrada, koje naprosto nisu značile ništa, izuzev što su bile neka vrsta legitimacije tim ljudima koji su ih dodeljivali, dok sama književnost tu nije igrala neku bitnu ulogu.

Ali, kada sam ovu knjigu napisao poželeo sam da ona dobije priznanje pre svega jer je ličnija od prethodnih, vratio sam se u period odrastanja, dečaštva.

Nagrada “Branko Miljković“ je najvažnija nagrada za poeziju kod nas, i svakako mi imponuje“, rekao je dobitnik Marjan Čakarević.

Svečanost je upotpunio muzički deo programa, u kome je niška hornistkinja Evica Radevska uz klavirsku pratnju Marije Dinov Vasić izvela kompozicije “Across a River's Dream”, “Relato Zingaro” i “Relato Nocturno”.

Stihove je čitao glumac   Akademskog pozorišta SKC-a Miloš Unić.

Nagradu je uručio gradonačelnik grada Niša Darko Bulatović.

Književna nagrada “Branko Miljković“ za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u prethodnoj godini dodeljuje se od 1971. godine. Među dosadašnjih 46 dobitnika su najznačajnija imena naše poezije poput Oskara Daviča, Vaska Pope, Stevana Raičkovića, a na dugačkom spisku nagrađenih je i jedan niški pesnik Goran Stanković.

Ovogodišnji laureat do sada izdao 5 knjiga poezije, a nagradom “Branko Miljkoviić je nagrađen za knjigu „Tkiva“ u izdanju „Povelje“ iz Kraljeva. U izboru za „princa poezije“ ove godine bilo je 8 književnika.

Nagradu “Branko Miljković“ sastoji se od povelje I novčanog iznosa I dodeljuje je Grad Niš, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Tehnički organizator je Niški kulturni centar.

 

Neka Vaš komentar bude prvi na "Uručena nagrada “Branko Miljković” pesniku Marjanu Čakareviću"

Ostavite komentar