U Vranju u školskim klupama i deca migranti

VRANJE

Udruženje za borbu protiv trgovine ljudima „Atina“ saopštilo je da će novu školsku godinu u Vranju pohađati 19 dece migranata.

Deca migranti koja se nalaze u Prihvatnom centru u nekadašnjem Motelu „Vranje“ biće uključena u redovna odeljenja  i raspoređena u osnovnim školama „Radoje Domanović“ i „Svetozar Marković“, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije u Vranju.

Sa njima će osim učitelja koji su završili obuku raditi i prevodioci i saradnici u nastavi . Jedan broj nastavnika i profesora prošli su edukaciju za rad sa decom iz migrantske populacije. Nastava će se odvijati na srpskom i engleskom jeziku.

„Ova promena uticati pozitivno na kvalitet života dece. Ima će radne obaveze, vreme će im biti kvalitetnije organizovano i doći će do bolje socijalne integracije u sredini u kojoj se nalaze“, kažu u Udruženju „Atina“.

Koordinatorka Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima u Vranju, Beba Kanački, ističe da su usled izbegličke krize uslovljene političkim odlukama da migranti ostanu u kampovima zemalja jugoistočne Evrope, ugrožena ljudska prava čitave izbegličko migrantske populacije, sa posebnim akcentom na najranjiviju grupu –  žene i decu.

„U cilju prilagođavanja novim sredinama i kulturama i njihovog uključivanja u formalno obrazovanje, treba im dati punu podršku da prevaziđu sve traume i strahote koje su preživeli, ali i da se pripreme za dalji život i izazove koje ih čekaju“, ističe Kanački.

U Prihvatnom centru u Vranju je oko 130 migranata prognanih iz Avganistana. Uglavnom su to porodice sa decom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare