I u Nišu obeležen Dan primirja

NIŠ

Povodom 11. novembra Dana primirja u Prvom svetskom ratu,  Dana kopnene vojske i Dana pešadije danas je u centru Niša održan kulturno zabavni program koji su pripremili pripadnici Vojske Srbije, Garnizona Niš, u saradnji sa Gradom Nišom.

„ Na ovaj simboličan način želimo da podsetimo sve nas da nismo i ne treba nikada da zaboravimo poginule vojnike, oficire , podoficire i sve civilne žrtve u Velikom ratu, Prvom svetskom ratu.  Koristimo priliku da na današnji dan slavimo i Dan kopnene vojske , 16. novembar i Dan pešadije. Ovde u centru Niša nastupiće plesna grupa „Tamo daleko“ garnizona Niš, ti je istoimena grupa iz Vranja , od koje je sve i krenulo i počelo da se širi po ostalim garnizonima Srbije, potom iz Novog Sada i Kraljeva . Svi oni zajedno podsetiće nas na neko ranije vreme sa izvođenjem starogradskih plesova , pesama, muzičkih numera , uz želju da nikada ne bude ponovo rata a ako dođe do rata i“ rekao je danas Komandant Kopnene vojske general-major Milosav  Simović.

Podsećajući da je 11 novembar  Dan primirja u Prvom svetskom ratu,  dan koji se smatra kapitulacijom Nemačke  1918, kada su sile Antante potpisale primirje s Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat on je poručio :

„Poruka sadašnjoj i budućoj generaciji je da svi zajedno trebamo činiti da nikada ne dođe do rata. Bolje je hiljadu dana pregovarati , razgovarati, nego jedan sat ratovati. Svaki starešina u ratu treba da čini sve u cilju očuvanja života svojih vojnika. A mi vojnici prvo mora da budemo spremni za rat a ako do njega dođe ućiniti sve da niko ne gine. Ako neko mora da gine , to smo mi vojnici a ne civili“, poručio je general Simović.

Bogatom kulturnom umetničkom programiu prisustvovali su gradonačelnik Niša Drako Bulatović , predsednici niških opština kao i javno političkog života .  „. Želimo da pokažemo izuzetnu saradnju  Vojske Srbije , Garnizona Niš i  Kopnene vojske sa Gradom i gradskim strukturama. Povodom današnjeg dana, potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu i ovog programa što nam Vojska Srbije  ovde priređuje, kao i svih aktivnosti vojske koja ona izvršava  realizujući svoje zadatke, možemo reći da naša pokoljenja mogu biti brzbrižna i bezbedna u svom daljem školovanju, radu i odrastanju“ rekao je predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale .

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare