Štab za vanredne situacije priprema se za zimu

NIŠ

Na području Nišavskog upravnog okruga nedostaje oko 300 vatrogasaca. Trenutno ovaj posao obavlja 107 vatrogasaca, a potrebno je da ih ima najmanje 400, rekao je načelnik Nišavskog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Aleksandar Cvetković.

“Niš ima 81 vatrogasca, a Aleksinac, Doljeva i Svrljig zajedno 26, dok Gadžin Han, Merošina i Ražanj uopšte nemaju odeljke vatrogasno-spasilačkih jedinica. U Svrljigu će uskoro biti upošljena još četiri vatrogasca, a u Doljevcu dva, ali i dalje će ukupan broj vatrogasaca na području okruga biti daleko manji od potrebnog“, kazao je Cvetković na redovnoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije. On je rekao da je 113 vatrogasaca daleko od onoga što je potrebno I normalno.

Velika zastarelost vozila i prostor za smeštaj jedinica takođe su problemi sa kojima se susreću u  vatrogasnoj službi.

„Vozila su veoma zastarela, njihova prosečna starost je oko 20 godina, ali ima i vozila starih 30 godina. Koriste se često na nepristupačnim terenima i brzo se kvare“, rekao je Cvetković.

Okružni štab za vanredne situacije na poslednjoj sednici razmatrao je  spremnost i opremljenost vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali i putarskih preduzeća i drugih ustanova i institucija za dejstvovanje u slučaju vremenskih nepogoda. Prisutni su se podsetili na događaje I nepogode koji su obeležili prošlu zimu na auto-puta  Koridora 10 , čijih stotinak kilometara prolazi kroz  Nišavski upravni okrug.“ U poslednjih sedam godina imali smo tri takva zavejavanja, poslednji obaj iz 2016” rekao je Cvetković.

Načelnik niške Uprave za vanredne situacije Srđan Mitrović na sastanku je podsetio da je 6. januara prošle godine zbog snežnih nanosa skoro 20 sati bio zatvoren deo auto-puta oko Niša. Pritom je sugerisao da ove godine mora da budu rešena određena „problemska pitanja“ I “crne tačke” kako se nešto slično ne bi ponovilo.

„Bilo je dosta nedoumica ko je zadužen za čišćenje priključenja i isključenja sa auto-puta, i nije bilo dozvoljeno drugim javnim preduzećima da se uključe u čišćenje snega na Koridoru“, naglasio je Mitrović.

On je dodao da je neophodno da zbog snežnih nanosa na auto-putu kod petlje Trupale, budu preduzete preventivne mere poput izgradnje snegobrana, ograde ili drvoreda, kako se  snežni nanosi  ne bi ponoviti i ove godine.

Formiran je stručno operativni tim koji će se konkretno baviti auto putem, pre svega će preventivno delovati a u slučaju potreba, rešavaće konkterne probleme. Usvojem je Plan zimskog održavanje koji će biti dostavljen svim akterima koji učestvuju sa rokom od sedam dana da urade analizu plana  održavanja na auto putu. Utvrđena je obaveza opština pored auto puta u Nišavskom okrugu, Ražnja, Aleksinca, Merošine I Doljevca su da obezbede spasilačke , lekarske ekipe I prostor za smeštaj evakuisanih.

Naredne nedelje počeće se sa vežbama simulacije vanrednih situacija I reagovanja svih nadležnih ekipa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare