Dan primirja 11. novembar obeležen u Vranju

VRANJE

 

Rokovodstvo grada Vranja okupilo se u subotu ispred Spomenika žrtvama bugarskog okupatora u centru grada kako bi obeležili 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Okupljenima se obratio predsednik Skupštine, dr Dejan Tričković koji je podsetio na period od 1914. do 1918. godine, kada se svet susreo sa nemilosrednim razaranjima i masovnim uništenjem. Rat takvih razmera promenio je mapu Evrope, uslovio promenu teritorijalnih granica, stvaranje novih država i milione ljudskih žrtava.

„Ovo je dan kada slavimo mir, čuvamo nacionalnu istoriju, ali i dan kada nas ovakva okrutna tragedija iz naše istorije opominje da moramo da shvatimo ogroman značaj i vrednost mira i spokoja. Golgota naših predaka treba da bude opomena svima nama. Moralna dužnost svih nas je da naše pretke nikada ne zaboravimo, da o njihovom herojstvu stalno govorimo. Nažalost, i danas su pred nama mnogobrojni izazovi koje treba savladati. Na nama je da težimo budućnosti u kojoj ćemo se zajedno boriti za mir i napredak“, rekao je predsednik Skupštine grada.

Učenik Gimnazije, Dušan Tomić kazivao je stihove  poeme „Plava grobnica“, Milutina Bojića, dok je gimnazijalka, Jelena Antić,  recitovala pesmu „Među svojima“, Vladislava Petkovića Disa.

Srbija, iako je bila među pobednicama, pretrpela je velike posledice krvave pobede. Prema podacima Konferencije mira u Parizu u Velikom ratu izgubila je 1.247.435 ljudi, odnosno 28 posto od ukupnog broja stanovnika koje je imala po popisu iz 1914. godine.

Ispred Spomenika žrtvama bugarskog okupatora u Vranju, vence i cveće položili su gradonačelnik, dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR i brojne delegacije političkih stranaka i obrazovnih ustanova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare