Sloga: Apelacioni sud potvrdio nezakonitost otkaza sindikalnom lideru u JKP “Tržnica”

NIŠ

Apelacioni sud u Nišu doneo je presudu kojom se odbija žalba JKP za pijačne usluge “Tržnica” Niš kao neosnovana i potvrđuje presuda Osnovnog suda u Nišu kojom se Siniši Marjanoviću, predsedniku sindikata Sloga u tom javnom preduzeću, poništava rešenje o otkazu ugovora o radu i nalaže da se vrati na posao na odgovarajuće radno mesto.

JKP za pijačne usluge “Tržnica” Niš obavezan je da nadoknadi troškove parničkog postupka u iznosu od 175.500,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti do konačne isplate.

Januara 2023. godine, više radnika JKP “Tržnica” u Nišu dobilo je nezakonito otpremnine i otkaze pod izgovorom racionalizacije i tehnološkog viška. Među njima je bio i Siniša Marjanović, koji je, osim što je bio predstavnik sindikata, bio i član opozicione stranke SSP, što je u skladu sa Ustavom i zakonom koji dozvoljavaju slobodu političkog, sindikalnog i drugog organizovanja i delovanja.

Marjanović je po prijemu otkaza najavio da će tužiti preduzeće, tvrdeći da je reč o nezakonitom i zlonamernom otkazu zbog pripadnosti sindikatu i opozicionom članstvu. “Nikada nisam bio kažnjavan, čak me je direktor lično dva puta nagrađivao zbog zalaganja i izuzetnih rezultata”, izjavio je tada Marjanović. S druge strane, direktor Goran Đorđević tvrdio je da otkazi radnicima nemaju veze sa politikom i sindikatima, već da su jedini razlog otpuštanja tehnološki višak.

Osim Marjanoviću, otkaz je tada uručen i povereniku Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Ovaj slučaj pokazuje da pravda na kraju uvek pobeđuje, ali da radnici i sindikalni aktivisti često trpe veliki pritisak i žrtvu. JKP po čitavoj Srbiji pod jakim su uticajem politike i vladajuće strukture koja radnike isključivo gleda kroz prizmu lične koristi za kapilarne, sigurne glasove, ne prezajući ni od nezakonitih otkaza, koji se, kao što vidimo, poništavaju na sudovima. Bespotrebno skupi procesi plaćaju se iz džepova građana Srbije, dok zaposleni trpe torturu, a posebno oni koji se nađu na udaru politički ostrašćenih moćnika, saopštio je sindikat “Sloga”. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare