Obnova Spomen parka Bubanj

NIŠ

Spomen park Bubanj sredinom naredne godine dobiće uređeniji i lepši izgled, rečeno je danas u Gradskoj kući , na prezentaciji Projekta uređenja ovog kompleksa.

Spomen park Bubanj je spomen kompleks sagrađen u znak sećanja na streljane građane Niša  Južne Srbije u Drugom svetskom ratu. To je autentično mesto masovnog fašističkog terora. Stavljen je pod zaštitu države 1973. godine a 1979. Proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja..

Ovo je prvi put, od kako je svečano otvoren 1963. godine, da se preduzimaju ovako opsežni radovi na uređenju i obnovljanju spomen parka .Projekat je obuhvatio ceo memorijalni kompleks.Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika radiće na konzervaciji i restauraciji betonskih pesnica, potpunu restauraciju zida. Planirano je parterno uređenje,  na platoima, na pristupnim stazama.

nis-bubanj-2

“ Ono što je novina radićemo na dekorativnom osvetljenju i video nadzoru, koji je zapravo ključan da bi spomen kompleks sačuvao  posle ovih radova u dobrom stanju” rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić Petrović.

Nadležni u gradu zajednički rade kako bi se menjala slika Niša. Biće obnovljeni svi značajniji kulturni spomenici kaže gradonačelnik Darko Bulatović.

nis-buban3

“I ovaj projekat koji smo danas imali priliku da pogledamo, koje je finansiralo Ministarstvo je rezultat zajedničkog rada svih nas u lokalnoj samoupravi i Zavoda za zaštitu spomenika. Vrednost radova je 20 miliona dinara i to su zaista velika sredstva koja se prvi put tako obimno ulažu u jedan veliki kompleks na Bubnju, mestu od posebnog značaja za sve nas Nišlije”, rekao je gradonačelnik Bulatović.

 

nis-bubanj-1Nišu je odobren projekat sanacije pozornice u Trvrđavi u vrednosti od 15 miliona dinara a konkurisaće i sa projektom izgradnje sportskih terena. Arhitektonski fakultet uradio je idejno rešenje uređenja tvrđavskog mosta i parternog dela od mosta do centra grada. Radiće se  projekat ulične rasvete u centralnom gradskom jezgru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare