“Čudni zec” dodeljen književniku Peđi Trajkoviću

NIŠ

 

Na Niškom sajmu knjiga danas je dodeljena prva nagrada grada Niša ” Čudni zec” za najbolju knjigu za decu na srpskom jeziku u 2015. godini. Laureat novoustanovljene nagrade je Peđa Trajković, književnik iz Jagodine za knjigu „ Svakog petka, utorkom u sredu“.

Peđa Trajković je prozni, dramski pisac i pesnik,  jedan od najdosledniji nastavljača radovićevske tradicije u srpskoj književnosti za decu i omladinu.nis-cudni-zec-pedja-trajkovic

„Napisana osobenim i nesvakidašnjim humorom, efektnim stihom i originalnim stilom, zbirka poezije „Svakog petka, utorkom u sredu“ Peđe Trajkovića predstavlja upečatljivo ostvarenje srpske kniževnosti za decu i mlade“, stoji u obrazloženju odluke žirija.

„Osećam se veoma euforično i samo zahvaljujući godinama i iskustvom uspevam to da prikrijem. Velika je čast da mi se samo ime pomene uz ime Duška Radovića, a dobiti nagradu u čast Duška Radovića, biti prvi njen laureat, je stvarno neizmerno zadovoljstvo. Ja sam verni sledbenik filozofije koju je Duško Radović utemeljio u dečijoj književnosti. Pišem za decu, za odrasle, u stvari, za pametne a deca su pametna i trudim se, kako je Duško rekao da deci otkrijem ono što u stvari znaju, a niko im na to ne skreće pažnju. Osnovna premisa u mom stvaralaštvu je poštovanje svoga čitaoca, a deca zaslužuju takvo poštovanje“, rekao je prilikom dodele nagrade književnik Peđa Trajković i poslao poruku deci da budu samo svoja. Da ne slušaju previše sve ono što iz dolazi sa medija i drugih izvora informacija. Najbolje odgovore koje mogu da dobiju -dobiće u knjigama.

nis-cudni-zec-2 nis-cudni-zec-1 nis-cudni-zec

“Čudni zec” je treća književna nagrada, pored ranije ustanovljenih “Branko Miljković” i “Stevan Sremac”, koja se dodeljuje u Nišu.

Pod krovovima hale Čair u Nišu, gde se održava Sajam organizovana je  izložba, posvećena životu i delu Dušana Radovića koji je rođen u Nišu, na današnji dan 1922. godine. Izložbu je Nišu ustupila biblioteka grada Beograda.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare