KOLIKO JE ZAHTEVA IZ LESKOVCA OTIŠLO U KACELARIJU ZA JAVNA ULAGANJA

LESKOVAC

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević je danas, odgovarajući na pitanje novnara JUGpressa  koliko zahteva je iz Leskovca otišlo Kancelariji za javna ulaganja, kada je o školama reč rekao da je „-Ministrastvo prosvete, Sektor investicija, dobilo  osam ili devet zahteva iz osnovih i srednjih škola“.

„Tri do četiri škole ćemo raditi iz našeg investicionog dela, a sve ostale zahteve prosledili smo Kancelariji. Kancelarija za javna ulaganja obraćala se svim lokalnim samoupravama da delegiraju svoje projekte, iz osnovih i srednjih škola. Kancelarija će imati mnogo više mogućnosti da nešto učini po pitanju investicija“.

Na konstataciju državnog sekretara da deca žele da studiraju u Beogradu, i naše pitanje da li to ima veze sa kvalitetom obrazovanja koje dobijaju na tamošnjom državnom, Beogrdaskom univerzitetu i kako se radi evaolacija kvaliteta na privatnim fakultetima i isturenim odeljenjima, Antonijević je, medjutim,  odgovorio da „ ova pitanja nisu u njegovoj nadležnosti“.

 

Na pitanje JUGpressa  kako tumači činjenicu da Leskovac ima mnogo drvoprerađivačkih firmi u okolini, a da nema ni jedan drvoprerađivački smer pa se tako dešava da u ovim firmama rade ljudi koji su završili nešto sasvim drugo na opasnim radnim mestima, zbog čega ima veliki broj povređivanja Antonijević je rekao da će „prema najavama koje smo od jeseni 2015. imali od Vlade i Ministarstva, jedna od ključnih stvari koje će se dešavati u resoru obrazovanja biće pitanje dualnog obrazovanja“.

„To  znači da će mnogo više pažnje biti posvećeno radu i razvijanju srednjih stručnih škola. Naši učenici su izgubili interesovanje za srednje stručne škole. Upravo reformom srednjeg  stručnog obrazovanja moraćemo da se više pozabavimo“, odgovorio je Antonijević.

Na naše pitanje koju bi ocenu Dom učenika u Leskovcu mogao da dobije, u poređenju sa drugim domovima u Srbiji, Antonijević je odgovorio „deo obrazovanog sistema koji se odnosi na učenički i studentski standard jedan je od najboljih kod nas jer pruža najbolje uslove“.

„ Širom Srbije u mreži imamo šezdesetak  objekata domova srednjih škola i devet strudentskih cebtara. Domovi su odlični, s obzirom na uslove i vreme u kome živimo, u njavećem broju učeničkih i studentskih centara uslovi su odlični. U pogledu prostora dosta se ulaže svake godine, kao i u infrastrukturu. U ovom studentskom Domu grad i Dom će uraditi fasadu, ali je činjenica da nekoliko godina u ovaj objekat nije bilo nikakve strateške investicije. U najvećem broju studentskih i učeničkih ustanova uslovi su dobri, uglavnom više nema šestokrevetnih i osmokrevetnih soba. Ovaj Dom je u tom smislu vrlo teško rangirati. Vrlo je važno da država svake godine izdvaja ogromna sredstva za učeničke kredite, kako bi učenici mogli tim sredstvima da plate godišnji boravak u domu i ishranu. Vrlo je bitno i to da su najveći broj učenika, korisnika Doma, dobra deca i dobri učenici. Kriterijumi za učeničke i za studentske kredite i stipendije vrlo su visoki, mi imamo 25.000 zahteva iz cele Srbije, a odobrava se 10 do 11.000. Svi oni su odlični i ispunjavaju kriterijume, neko više, neko manje. Ministarstvo za to izdvaja nekoliko milijardi dinara godišnje i to predstavlja značaju pomoć za njihove roditelje“, objasnio je .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare