Klupko od 50 zmija pronadjeno u šahti

NIŠ

 

Radeći u šahtovima i cevima u blizini pogona nekadašnje Elektronske industrije u Žitorađi, radnici su pronašli veliko klupko zmija.

Članovi Udruženja “Zoo Planet” iz Niša na poziv radnika izvadili su zmije iz šahtova i cevi i utvrdili da se radi o pedesetak stepskih smukova,  rekao je predsednik tog udruženja Dušan Stojanović.

On je dodao da su smukove primetili radnici koji su angažovani na rekonstrukciji fabrike dok su kroz šahtove provlačili nove električne kablove.

Volonterima ZOO planeta trebalo  je oko tri sata da sve smukove, izvuku pošto su se uglavnom nalazili u cevima koje povezuju šahtove. Bile su sklupčane i slabo pokretne jer su tokom zime u stanju hibernacije.

Stojanović je kazao i da su članovi Udruženja prošle zime u školi pored Žitorađe pronašli 15 smukova.

Sve pronađene zmije prebačene su u drvene kutije sa slamom, takozvane hibernakulume, i preko noći su se nalazile u prostorijama Udruženja “Zoo Planet” u selu Kamenica, kod Niša.

Stepski smukovi nisu otrovne zmije i najčešće su među zmijama koje se pronalaze u urbanim sredinama.

“Zmije su smeštene nakon pregleda od strane stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode  u adekvatan prostor, u hibernakulume, gde mogu da hiberniraju i da prezime zimu. Na proleće će biti obeležene i vraćene u prirodno stanište, na lokaciju gde odredi Zavod za zaštitu prirode i republička inspekcija za zaštitu životne sredine“, rekao je Dušan Stojanović iz ZOO planeta i dodao “Prema dogovoru sa Zavodom za zaštitu prirode, smukovi će ostati kod nas sve do maja”.

Ovo nije prvi put da volonteri i aktivisti Zoo planet pronalaze i hvataju zmije ali nikada ne u sred zime.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare