Karavan igre kreće iz Niša

NIŠ

 

“Karavan igre” krenuo je danas iz Niša organizovanjem konferencije za novinare na kojoj su prisustvovali i gradonačelnici i predsednici opština onih gradova u kojima će se organizovati “Karavan igre”.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na konferenciji za novinare povodom početka multidisciplinarnog projekta “Karavan igre”, u Oficirskom domu u Nišu.

Projekat se realizuje počev od septembra do decembra  u 15 gradova u Srbiji, a to su Niš, Kragujevac, Pirot, Subotica, Vranje, Novi Pazar, Negotin, Vršac, Šabac, Valjevo, Užice, Zrenjanin, Smederevo, Čačak i Kraljevo.

Cilj projekta jeste da kroz umetničke, edukativne i interaktivne programe promoviše umetničku igru, kao jednu od najatraktivnijih umetničkih formi i stub kreativnih industrija u svetu.

Direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru Anja Jung je u Nišu predstavila “Karavan igre” .

“Mogućnost da kroz igru stignemo do kreativnijeg, kvalitetnijeg I kulturnijeg druptva, da ne izgubimo svoje teatre, svoju disciplinu, volju I viziju , svoj osećaj da kolektivni uspeh zavisi od uspeha pojedinaca , sposobnost da se ponosimo najboljima među nama , jer najbolji su stub svake dobre predstave”, rekla je Anja Jung.

“Karavan igre” je prilika da se podstaknu i lokalne samouprave i organizacije da ulažu u kulturu, čime se podstiče i turistički potencijal Srbije.

“Karavan igre” počeo je izložbom fotografije koju je otvorila premijerka Ana Brnabić. Ona je najavila sveobuhvatnu pomoć države kulturnim projektima od nacionalnog značaja.

“Glavni razlog za iseljavanje ljudi iz manjih sredina u veće gradove, pored ekonomskog razloga je upravo nedostatak ponude kulturnog sadržaja . Zato je decentralizacija kulture , odnosno omogućavanje pristupa kulturnom sadržaju u svim sredinama u kojima žive naši građani od izuzetne važnosti za Vladu republike Srbije” rekla je premijerka Brnabić. Ona je dodalada je cilj Karavana igre je da kroz umetničke, edukativne i interaktivne programe promoviše umetničku igru, kao jednu od najatraktivnijih umetničkih formi i stub kreativnih industrija u svetu kao i da je jedan od prioriteta da kao društvo počnemo da stvarmo kreativne generacije, široko obrazovane koje će imati razvijenu kritičku misao. Kulturna kreativna industrija ima ogroman potencilan za ekonomski razvoj I zapošljavanje ljudi, kao I promociju naše zemlje u svetu, dodala je.

“Karavan” gostuje u Nišu od 22 do 24. septembra. Predviđeni su različiti sadržaji – filmski program, otvorenim časom baleta  I predstavama za decu.

Prојекat je potpomogut  od strane Švajcarske . Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji govorio je danas u Oficirskom domu o značaju igre, klasičnog baleta I kulture.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare