Premijerka prisustvovala otvaranju start ap centra u Nišu

NIŠ

Otvaranju niškog Cantra za inovativno preduzetništvo, takozvanog startap centra,  na Elektronskom fakultetu u Nišu prisustvovala je danas  premijerka Srbije Ana Brnabić.

Do sada je na osnovu javnog poziva u Centar useljeno šest startap timova. Među njima je tim koji se bavi proizvodnjom novog tipa robota koji je namenjen edukaciji  a drugi proizvodnjom novog aplikativnog softvera .

Otvaranju centra je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je podsetio da je ideja o centru zaživela za vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i da je sada realizovana.

Kaže da je okončana prva faza naučno-tehnološkog parka završetkom startap centra i naglasio da mladi treba da ostanu u zemlji.

Druga faza je stvaranje “lamele” i treća formiranje naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Bulatović je naglasio da nikada ranije nije bilo toliko poseta visokih državnih zvaničnika niškom univerzitetu.

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković je istakao da mladima treba omogućiti mesto koje će biti inspirativno za rad, gde će naučiti nešto o preduzetništvu i inovacijama. On je dodao da je najvažnije da mladi rastu uz ideju o preduzetništvu i da se onda neće govoriti samo o tome da mladi odlaze iz zemlje. Cilj je da se spreči dalji odliv mozgova.

Direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd, koji je svojim iskustvom pomogao Nišlijama,  Gordana Danilović Grković je rekla da u tom parku radi sada 55 firmi, sa više od 400 inženjera i da je čije povećanje konkurentnosti u regionu i svetu.

Procena je da će izgradnja naučno-tehnološkog parka u Nišu, koji će imati 11.000 kvadrata, koštati oko 10 miliona evra i mogla bi da se finansira sredstvima Evropske inveI Banke da se izgradi do 2019. godine

Premijerja Ana Brbabić poručila da će Vlada Srbije podržavati takve projekte svuda u Srbiji. U ovaj projekat država je uložila 50 miliona dinara. Ona je istakla da je posao Vlade da čuje, prepozna I podrži dobru inicijativu.

“Cilj je da Srbija bude među zemljama koje jako brzo napreduju”, naglasila je Ana Brnabić. “ Završili smo poziv za startap kompanije koje mogu ovde da rade I izabrali prvih šest kompanija koje od danas ovde počinju da rade. I da razvijaju svoje ideje koje će sutra biti komercijalne, koje će donositi prihod I za njih same I za njihove porodice I za državu. A taj prihod će onda Vlada dalje ulagati u slične ideje I razvijati ovakve inicijative” rekla je premijerka Ana Brnabić.

Centar će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, što će mladima u Srbiji omogućiti da rade u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u svetu.

Premijerka poručuje da jedino kao tim možemo da nadoknadimo propušteno i dostignemo konkurentnost, kao i da je važan timski duh.

Vlada Srbije ulaže I u Naučno tehnološki park u Novom Sadu čije se otvaranje očekuje krajem naredne godine. Premijerka je rekla da će Beograd i Niš pomoći Novom Sadu pri otvaranju ovakvog centra, onako kako je Beograd pomogao Nišu. “Jedino tako, kao  tim, možemo da uhvatimo priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom  I sa drugim naprednijim zemljamaprema kojima moramo da postanemo konkuretniji”, dodala je Brnabić.

Pokretanje niškog centra za inovativno preduzetništvo mladih – Startap centra i razvoj inovacionog ekosistema, prilika je da se iskoristi veliko znanje i potencijal koji postoji u Nišu. Otvaranjem startap centra završena je izgradnja prve faze naučno tehnološkog parka.. Drugu fazu predstavljaće izgradnja nove lamele Elektronskog fakulteta najavljene za 2018. Ova laboratorijska lamela bila je u originalnom planu fakulteta još 1975, a premijerka Brnabić tvrdi da će je sada konačno završit. Treća faza je izgtradnja naučno tehnološkog parka.

Ceo projekat vredan je 1,2  milijarde dinara. U ovaj projekar ulaže država Srbija, grad Niš I Evropska investiciona banka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare