Dron otkrio ilegalnu seču šume u Rumuniji

BUKUREŠT

(Vesti.online)

Rumunska vlada obećala je da će se obračunati sa ilegalnom sečom nakon što je otkrivena ogromna “rupa” u zaštićenoj šumi Semenik Kel Karasului, na granici sa Srbijom.

Kako se navodi, dramatičan snimak je slučajno snimljen u Nacionalnom parku Semenik Kel Karasului, na kome se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume na vrhu planine, prenosi Bi-Bi-Si.

Taj Nacionalni park ima jednu od najvećih netaknutih šuma u Evropi i letos je uključen u Uneskovu listu Svetske kulturne baštine.

Korneliu Sturza, iz ekološke grupe GEA Nera, izjavio je da je glavni problem neuspeh nadležnog ministarstva da osmisli plan kojim bi se sprečila nelegalna seča u parku.

– Tražili smo od Ministarstva za okolinu da reši ovo još pre 13 godina – rekla je Sturza.

Služba šumskih čuvara Temišvara je navela da ima ovlašćenje samo da popravlja štetu uzrokovanu sečom, uglavnom kroz sađenje i kultivisanje mladica, ali ne i da zaustavlja nezakonitu seču šume.

Aktivisti i rumunska opozicija mesecima traže od vlade hitnu akciju u vezi sa parkom Semenik, pozivajući se na izveštaje lokalnih šetača i stranih turista o uništavanju drveća.

Ilegalna seča šume je raširena u Rumuniji. Prošle godine bilo je 26 prijava dnevno u proseku, navodi organizacija “Grinpis Rumunija”, što je državu koštalo 10,4 miliona dolara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare