Cvetanović priredio prijem samo za jedno udruženje bivših boraca iz ratova devedesetih

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović povodom 20-ogodišnjice NATO bombardovanja priredio je prijem za članove„Organizacije boraca veterana rata 1991-1999“ iako u Leskovcu postoji još ovakvih organizacija nekadašnjih boraca iz ratova devedesetih.

On je rekao da je u tom zločinu, čije posledeice i danas osećamo, život izgubilo 67 naših sugrađana, a ranjeno njih 92.

„Danas evocirasmo bolne uspomene, ali ne smemo zaboraviti ratne dane i one koji su svoj život dali za odbranu suvereniteta i integriteta naše zemlje. Ne smemo zaboraviti zbog njih, zbog nas koji smo učestvovali u tadašnjim dešavanjima u južnoj pokrajini i ne smemo zaboraviti zbog naše budućnosti, naše dece. O borbi naših sugrađana govorimo glasno sa željom da se tako nešto više nikad ne ponovi. Grad njihovu žrtvu, hrabrost i borbu ne zaboravlja i zato ćemo se, na simboličan način, odužiti izradom spomenika „Česma palim borcima grada Leskovca u ratu od 1991-1999“. Mi jesmo oprostili, ali ne smemo zaboraviti!“

Predsednik „Organizacije boraca veterana rata 1991-1999“ Dušan Nikolić zahvaljujući na prijemu, podsetio je da je Leskovac u ratu 1999. godine imao preko 12.500 učesnika.

„Lokalna samouprava je nama kao organizaciji na republičkom nivou uvek izlazila u susret. Veoma je bitno što se pokreće izgradnja spomenika, jer porodice poginulih nisu imale do sada gde da izađu i polože vence. Važno je da kažemo i da mi u to vreme nismo branili sistem, nego smo se odazvali pozivu otadžbine. Sa ponosom smo otišli u rat i ponosno se odatle vratili. Da li smo pobedili ili izgubili u ratu, nije na nama, jer smo mi dostojanstveno odradili naš deo posla. Mi smo pobednici jer smo branili svoju zemlju, nismo odstupili ni jednog trenutka, maksimalno smo dali sebe.“

Sekretar organizacije Miroslav Alilović je rekao da je u toku institucionalno rešavanje problema koje imaju veterani rata.

„Mi od 2008., kada smo forimirani, radimo na jačanju pravnog položaja, sistematskog i pravičnog uređenja „Organizacije boraca rata“ i u tome imamo podršku lokalne samouprave i nadležnog ministarstva. Mi pokušavamo da dobijemo status ili nacionalno priznanje boraca. To uključuje i određene naše aktivnosti i predloge koje smo uputili ka Ministarstvu za rad, zapošljavanja i boračka pitanja, gde se priprema nacrt zakona o boračkoj zaštiti. Za sada kroz razne projekte pokušavamo da pomognemo porodicama palih boraca, civilnim i ratnim invalidima, žrtvama rata.“

Dušan Nikolić, predsednik „Organizacije boraca veterana rata 1991-1999“, kaže da je 99% zakona o pravima ratnih veterana, ratnih bojnih invalida i porodica poginulih već urađeno.

„Čeka se samo da se zakon „skocka“, zatim ide na javnu raspravu u četiri grada, zatim u skupštinske odbore… Time zakonom će učesnici rata po prvi put steći status ratnog veterana što je vrlo bitno. Trenutni zakon, donet 1994. godine, nas ne prepoznaje, jer smo učesnici rata 1999. godine i nemamo nikakvih prava, kao što su popusti i beneficije preko lokalne samouprave. Ovim zakonom će veterani mnogo više dobiti nego kad su dnevnice u pitanju. Dnevnice su jednokratno rešenje, a zakon je nešto što je trajno, jer zakonom je predviđen i borački dodatak koji će se trajno primati. Što se tiče diskriminacije oko dnevnica, ja pozivam sve veterane da se jave svojim advokatima kojima su potpisali punomoćje i da ih pitaju šta se dešava. Advokati uporno i debelo naplaćuju sudske troškove, za pisanje tužbenih zahteva, a borac veteran ne dobija nikakva sredstva od toga.“

Gradonačelnik Leskovca je priredio prijem samo za jendo od nekoliko udruženja bivših boraca ratova devedesetih godina a na prijemu su bila i dvojica odbornika SNS i brat jendog od njih, kao predstavnici tog udruženja.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Laza
Laza
5 godine pre

Sve pohvale, ovakvim ljudima treba da se posveti paznja…

zoe
zoe
5 godine pre

Udruzenja treba da beleze strasna i tuzna secanja, a mi da slavimo mir, slobodu, razvoj, blagostanje. Stari su govorili Samo da rata ne bude. Mladi danas ne znaju sta su strahote ratovanja. Istorija belezi da se pamti i mudro postupa u buducnosti, kako bi se izbegavali ovakvi pogromi.

win
win
5 godine pre

Zar u istom stradanju moze postojati vise udruzenja? Ona su ista, sa istim smislom osnovana. Neka je slava pocivsima. Dobro zdravlje prezivelima. I nikad se ne ponovilo.