Crna Gora otvorila poslednje poglavlje

PODGORICA

Crna Gora dobila je zeleno svetlo od država članica Evropske unije za otvaranje poslednjeg pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, saznaje dopisnik TVCG iz diplomatskih izvora u Briselu.

O predlogu za otvaranje pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom pozitivno su se izjasnili predstavnici zemalja EU u Radnoj grupi Saveta EU za proširenje, a danas bi trebalo da ga potvrde i stalni predstavnici zemalja članica EU u Briselu. Međuvladina konferencija o otvaranju Poglavlja 8 mogla bi biti održana početkom naredne sedmice, navodi RTCG.

Odluka o otvaranju donesena je tokom poslednje nedelje hrvatskog predsedavanja Savetom EU. Predsedavanje Savetom EU od 1. jula preuzeće Nemačka.

Poglavlje 8, koje se odnosi na konkurenciju, jedno je od najzahtevnijih koje se uvek otvara i zatvara među poslednjima, navedeno je na zvaničnom sajtu Kancelarije za evropske integracije Crne Gore.

– Ovo je veliki dan za Crnu Goru koja će tako postati prva zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja. Potvrdili smo ono što se već godinama unazad čuje sa svake relevantne adrese – da je Crna Gora najperspektivnija i država koja je najbliža članstvu u Evropskoj uniji – rekao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Marković je rekao da ga posebno raduje što je zeleno svetlo dato tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU, što je rezultat „nesebičnih napora“ susedne Hrvatske da politiku proširenja zadrži visoko na agendi Unije.

– Prihvatanjem nove metodologije pregovaranja Crna Gora je pokazala spremnost za dalje dinamiziranje procesa, budući da će fokus biti ne samo na tehničkom, već i na političkom aspektu proširenja. Otvaranje poglavlja 8 zapravo obeležava završetak prve faze procesa integracije u EU, i daje nam vetar u leđa da sa novim elanom pristupimo ispunjavanju obaveza u narednoj, najzahtjevnijoj fazi zatvaranja poglavlja. Vreme koje je za nama iskoristili smo da postignemo internu spremnost za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u narednom periodu, na čemu ćemo aktivno raditi sa sledećim predsedavajućim, Nemačkom – zaključio je Marković.

(Izvor: Danas)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare