Prevencija trgovine ljudima

NIŠ – VRANJE

Udruženje građana Atina sprovodi projekat u okviru zajedničkog programa Evropske Unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“ i akciju „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“, u periodu od maja do decembra 2020. godine u pet gradova u Srbiji, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Nišu i Vranju.

Prva dva dana ove nedelje u Vranju su održani sastanci različitih predstavnika članica Lokalnog tima sa predstavnicima Udruženja građana Atina i partnerima. Cilj je bio upoznavanje šireg tima sa projektom i aktivnostima, kao i utvrđivanje trenutnih lokalnih kapaciteta i mehanizama za reagovanje u slučajevima radne eksploatacije.

Prvom sastanku su prisustvovali koodrinator lokalnog tima, zajedno sa po jednim predstavnikom Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, inspektorata za rad, odnosno tržišne inspekcije i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na samom sastanku dogovorene su i operacionalizovane naredne projektne aktivnosti koje će imati za cilj podizanje nivoa svesti šire javnosti o problemu radne eksploatacije.

Drugi sastanak podržao je istraživanje koje se odnosi na analizu dostupnih usluga za žrtve trgovine ljudima na lokalnom nivou formiranih na osnovu Odluka o osnivanju lokalnih usluga u okviru socijalne zaštite kao i drugih relevantnih dokumenta od značaja za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Za ove prilike, kreiran je upitnik koji je prvenstveno namenjen profesionalcima iz domena socijalne zaštite, ali i drugih sistema koji imaju mandat i iskustvo u pružanju podrške žrtvama trgovine ljudima na lokalnom nivou. Organizovan je razgovor, grupni intervju sa profesionalcima iz sistema socijalne, ali i drugih sistema zaštite i podrške koji imaju usluge namenjene žrtvama ili pružaju usluge koje mogu da koriste žrtve trgovine ljudima (zdravstvena zaštita, obrazovanje, pravna pomoć i savetovanje, lokalne organizacije civilnog društva, romske organizacije, Crveni krst).

Grad Vranje se 2018. godine usvajanjem Deklaracije o borbi protiv svih oblika trgovine ljudima u Skuštini grada jasno deklarisao da želi da živi u skladu sa principima slobodnog društva gde se poštuju osnovna ljudska prava – pravo na život, slobodu izbora, slobodu kretanja, te tako i Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima stalno radi na unapređenju postojećih mehanizama za prevenciju kao i na borbi protiv trgovine ljudima, navodi u saopštenju Lokalna mreža.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare