Žensko mesečno siromaštvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRAG

Češka bi mogla da krene putem britanske pokrajine Škotske, koja je 15. avgusta prva u svetu sa zakonskim nalogom da u javnim objektima ženama besplatno budu obezbeđeni “periodični proizvodi”,  što je prva pobeda globalnog pokreta protiv siromaštva usled mesečnog ciklusa, objavio je Expats.cz.

Uzimajući u obzir trenutnu rekordno visoku inflaciju i činjenicu da troškovi mesečnog ciklusa nisu zanemarljivi, neki češki poslanici sada zagovaraju češku verziju škotskog Zakona za periodične proizvode.

Udruženje Feministki.cz je 2016. godine uputilo peticiju vladi da uvede nulti porez na ove proizvode, što je ministarstvo finansija odbilo i tada, i 2019. godine.

Poslanica i lider Piratske partije Klara Kocmanova najavila je korake u borbi “protiv menstrualnog siromaštva u Češkoj”, tako  da svima budu gratis obezbeđena higijenska sredstva, baš kao što su toalet papir, sapun ili papirni ubrusi.

Kocmanova ukazuje da je stopa PDV od 21 odsto, takozvani “porez na tampone”, veća od pelena za koje je PDV ranije smanjen.

Portal Lifee.cz izračunao je prosečnu cenu koju žena plaća za proizvode iz ovog asortimana tokom 40 godina menstruacije. Ukoliko koristi maksi uloške, tokom reproduktivnog doba mora da izdvoji ukupno 2.036 evra, a za intimni veš 1.518 evra.

Troškovi drastično rastu u porodicama sa više žena. Tako godišnji izdatak majke sa dve ćerke tinejdžerke iznosi između 146 evra i 512 evra.

Statistika u Velikoj Britaniji pokazuje da svaka deseta učenica radije ostane kod kuće tokom ciklusa jer nema “periodične proizvode”, a Kocmanova kaže da nema razloga verovati kako toga nema i u Češkoj.

“Na kraju krajeva, ti proizvodi su dostupni u školama u drugim zemljama, na primer na Novom Zelandu ili u Francuskoj”, kaže Kocmanova.

Engleska od januara 2020. godine obezbeđuje besplatne proizvode  za osnovne i srednje škole, a ista situacija je u nekim školama u Sjedinjenim Državama. Pojedine zemlje EU i Južne Amerike su smanjile poresko opterećenje sanitarnih proizvoda za žene.

Španija je daleko ispred svih. Osim ukidanja PDV na sanitarne proizvode za žene, omogućila je tri do pet radnih dana plaćenog odsustva ženama koje mesečni ciklus onesposobljava za rad.

Borba protiv “mesečnog siromaštva” nastaviće se, zaključuje češki portal.

Izvor:FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare