Zaštitnik građana: Izvršitelji ugrožavaju građane

BEOGRAD

Zaštitnik građana zatražio je danas preispitivanje tarifa koje primenjuju javni izvršiteljii ocenio da se iznosi tih nadoknada pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, saopšteno je iz Kancelarije Zaštitnika građana.

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na iznos tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku, dodaje se u saopštenju .

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, ocenio je Zaštitnik građana.

Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu, vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane, navdeno je, između ostalog, u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, a takođe i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje, ocenio je Pašalić.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom, objavljeno je na internet stranici Zaštitnika građana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare