Za Lokalni akcioni plan trideset pet miliona dinara

LESKOVAC

U skladu sa Nacionalim akcionim planom zapošljavanja Agecnija za loklani ekonomski razvoj (ALER) za poptrebe Saveta za zapošljavanje izradila je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu. Od Nacionalne službe za zapošljavanje (9. januara) grad Leskovac je dobio predlog za sufiniranje pet mera aktivne politke zapošljavanja, od kojih se grad odlučio za tri mere: za meru stručne prakse, javnih radova i za meru samozapošljavanja.

Za 2017. godinu grad Leskovac je opredelio 35 miliona dinara, a od NSZ se očekuje, za one mere koje se sprovode zejednički, još 13 miliona, što je ukupno 48 miliona dinara. U 2017. godini sa ovim sredstvima finansiraće se sledeće mere i programi aktivne politike zapoljašvanja: samozapošljavanje (grad Leskovac 5 miliona, NSZ  još 5 miliona, za otvaranje 55 malih i mikro preduzeća), stručna praksa za sticanje praktičnih znanja i veština kao i polaganje stručnog ispita (grad 17 miliona dinara i od NSZ se očekuje 5 miliona dinara za obavljenje stručne prakse oko 120 osoba), javni radovi (3 miliona dinara grad i NSZ 3 miliona, za angažovanje 55 osoba na tri meseca), stručna praksa za svršene visokoškolce sa prosečnom ocenom preko 9 (grad 7 miliona dinara, što će omogućiti praksu za 28 visokoškolaca sa prosečnom ocenom preko 9) i obuke za poznatog poslodavca (grad 3 miliona, a od NSZ se očekuje samo tehnička porška, što će omogućiti da oko 40 osoba obavlja stručnu praksu).

Nakon što Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu usvoji Gradsko veće, dokumet će otići na odobrenje  Ministarstvu rada, zapošljavanja, socijalna i boračka pitanja, i očekuje se da se za mesec dana, znači već od početka marta, krene sa njegovom realizacijom, reako je direktor ALER-a Bojan Tojaga.

Kao poslednja tačka ove sednice usvojen je predlog o besplatnom korišćenju  sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja u vremenskom periodu od 1. do 19. februara 2017, za učenike osnovnih i srednjih škiola na teritoriji grada Leskovca. Odluka se odnosi na korišćenje ovih sadržaja za vreme trajanja zimskog raspusta, reč je o besplatnoj dečjoj predstavi u Narodnom pozorištu, korišćenu bazena, klizališta, kao i posetu Narodnom muzeju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare