Od danas do 3. februara protesti zbog visokih računa

NIŠ

Visoki računi za grejanje, neadekvatan odnos gradske vlasti,  nedemokratski ponašanje vlasnika i uredništva pojedinig medija, kao i reagovanje niške Toplane na zahteve Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada, razlog su što će od danas ovo udruženje organizovati proteste koji će se održavati  svakog dana do 3. februara .

O nekorektnoj medijskoj kampanji, „ partijsko – medijskoj harangi“ kako su danas okvalifikovali odnos prema Udruženju njihovi predstavnici, i o mnogim drugim pitanjima, razgovaralo danas na konferenciji za novinare u Media reform centru u Nišu.

„ Evidentno je da poslednjih nekoliko meseci se ponavlja priča o kojoj smo pričali pred celu ovu grejnu sezonu , da će u decembarskim, januarskim i februarskim računima doći do eskalacije visine računa, što se upravo događa . I pored naše najave i obrazloženja zbog čega će do toga doći, u poslednjih nedelju dana imamo veliki broj pojavljivanja pre svega Toplane i gradske vlasti na svim niškim medijima, čak i u republičkim, u kojima pokušavaju na neki način, bez ikakvih argumenata da nanesu štetu i našem udruženju i svim našim građanima i svim našim korisnicima uvredama, neosnovanim izjavama i neukusnim opaskama i epitetima“,rekao je Saša Kostić, predsednik Upravnog odbora UPSS-a .

Toplana time što nije potpisala pojedinačne ugovore sa korisnicima  do 29. decembra 2016. godine , kako Zakon o energetici predviđa,  krši važeće zakone. Zbog toga se isporuka toplotne energije od prvog januara smatra neobavezujućom, dobrovoljnom uslugam  –  tvrde predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara i  vlasnika privatnih zgrada .Prema zakonu o energetici sve toplane u Srbiji u obavezi su da potpišu pojedinačne ugovore sa korisnicima toplotne energije. To nije učinjeno a direktna posledica je, između ostalog,  uvećanje računa za grejanje.

„Dobili smo informaciju da je Udruženje toplana, kao jedno neformalno udruženje, kao što smo i mi ovde neformalno udruženje, donelo odluku da suspenduje zakon i da ga prolongira za godinu dana. Sada ja vas pitam, da li mi kao jedan neformalni skup građana i građanki imamo pravo da suspendujemo bilo koji zakon pa da kažemo – platićemo naš račun kroz godinu dana …“, rekao je danas na konferenciji za novinare profesor Đokica Jovanović, član Upravnog odbora UPSS-a.

U odgovoru koji su dobili od Toplane piše da se ugovori sklapaju sa novim korisnicima. Stari korisnici, naime,  samim aktom plaćanja računa, prihvatili su  ugovorne obaveze.

Suprotnog su mišljenja građani u Udruženju slobodnih stanara i vlasnika zgrada koji smatraju da prema gradskoj Toplani nemaju ugovornu obavezu, jer nemaju potpisane ugovore. Ali, kako je danas rekao Jovanović, to ne znači da ne treba da se plaćaju računi, jer će građani time sebe dovesti u opasnost da im „na vrata zakucaju privatni izvršitelji“ ili da , kako se desilo jednoj Subotičanki ostane bez stana.

Nezadovoljni su ponašanjem gradske vlasti posebno zbog  nepoštovanja dogovora oko organizovanja zajedničkog sastanka Udruženja sa lokalnom vlasti, niškom Toplanom i predstavnicima Ministarstva rudarsta i energetike.

Okupljanje nezadovoljnih građana je zakazano ispred gradske Toplane, a onda će se ulicama grada, gde će im se priključivati i drugi nezadovoljni građani protesna šetnja završiti ispred Gradske kuće. Protesna okupljanja organizovaće se do 3. februara.

Protesti zbog prevelikih i nerealnih računa za grejanje, koji predstavljaju svojevrsnu pljačku, kao i nezakonitog rada toplana, osim u Nišu organizovaće se danas  u  Zrenjaninu.  Najavljeno je da će ih biti i u Kraljevu i Kragujevcu, kao i u još desetak gradova u Srbiji. “Cilj je da ih proširimo i na ostale gradove, jer svi imamo iste probleme ne samo sa računima za grejanje već i sa ostalim komunalnim računima i radom javnih preduzeća na štetu građana” – kaže Saša Kostić, predsednik niškog UPSS-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare