Vranje među prvima uvodi dualno obrazovanje

VRANJE

Jorg Heskens, savetnik premijera Srbije i predstavnici nemačke organizacije GIZ posetili su Vranje koje je među prvim gradovima u Srbiji koji će početi da primenjuje sistem dualnog obrazovanja.  Sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem obišli su preduzeće „Alfaplam“, a potom Tehničku školu gde se obrazuju učenici za razne profile potrebni privredi.
vranje-dealno-oberayovanje-2
,,Budućnost Srbije je obrazovanje, da učenici uče ono od čega će imati koristi u firmama u kojima će kasnije raditi. Mora da se razmišlja na koji način da se u Vranju uvede dualno obrazovanje. Inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja, koje podržava premijer Aleksandar Vučić, potekla je upravo iz Vranja. Samo sa kvalifikovanom radnom snagom koja može da odgovori zahtevima privrednika, Srbija može da se kvalitetno pozicionira. Ako se dugoročno razmišlja, siguran sam da će biti više investicija i više novih radnih mesta. Srbija ima dobre kadrove“, rekao je savetnik premijera Heskens.

Privredi su potrebni novi obrazovni profili i kao lokalna samouprava pružamo punu podršku dualnom obrazovanju, rekao je gradonačelnik Vranja.

On se zahvalio Vladi Srbije i predstavnicima nemačke organizacije GIZ koji su Vranju dali podršku da u budućnosti na lokalnom nivou može da predvidi sredstva da se forsira i ovaj način obrazovanja kako bi se smanjio broj nezaposlenih.
vranje-diualno-obrayovanje
„U Tehničkoj školi obrazuje se 15 učenika koji idu na obuku u „Alfaplam“. Reč  je o bravarima i zavarivačima. U Hemijsko – tehnološkoj školi  razmišljamo da se uvede obrazovni profil, operator za izradu nameštaja. Postoji potreba i za radnicima tekstilne i kožarske struke i u narednom periodu insistiraćemo da se omogući školovanje i za ta zanimanja. Tako ćemo smanjiti nezaposlenost, što nam je i osnovni cilj“, rekao je gradonačelnik Milenković.
vran-je-dualno-obrayovanje-4
Gosti su nakon nakon kraćeg sastanka sa rukovodstvom škole, na kome se razgovaralo o važnosti dualnog obrazovanja obišli radionice, gde se obučavaju učenici za proizvodna zanimanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare