Javna rasprava o medijskim temama

NIŠ

Gradska opština Pantelej,  u saradnji sa Media i reform centrom Niš, drugu godinu zaredom, poštujući zakonsku obavezu, sprovodi javnu raspravu  radi definisanja projektnih tema bitnih za ovu opštinu, a koji će biti sastavni deo konkursa sa sufinansiranje medijskih projekata u narednoj godini.

Pre objavljivanja konkursa za prijem projekata koji imaju za cilj ostvarivanje javnog interesa, ova opština je danas u prostorijama Media centra  a u okviru javne rasprave,  pozvala predstavnike građanskih udruženja, nevladinih organizacija i medija.

Od oko 4000 registrovanih nevladinih organizacija u gradu,  pozivu se odazvalo samo njih nekoliko.
nis-rasprava-o-medijima-1
“Nadamo se da će se mediji i naredne godine, kao i ove godine baviti širokim spektrom tema sa područja opštine Pantelej.U odnosu na prošlu godinu, kada je to u neku ruku bilo inovativno, manji je odziv udruženja i zainteresovanih građana”, sa žaljenjem je konstatovao zamenik predsednika opštine Pantelej, Aleksandar Milosavljević i dodao: “ Ja sam ipak zadovoljan jer ovaj broj koji se okupio ovde, što predstavnika građana, što udruženja ili medija, dali su korisne ideje i istakli neke teme od javnog interesa, koji će se naći u javnom pozivu za 2017. Godinu.

A ideje i teme koje bi trebalo da budu više zastupljene u medijskim programima ticale su se zapošljevanja i samozapošljavanja, medijske pismenosti, školskog i amaterskog sporta, aktivnosti ljudi koji se bave starim zanatima, informisanja, svakodnevnih komunalnih problema u zajednici, osnaživanja osoba sa invaliditetom kao i drugih ranjivih grupa.
nis-rasprava-o-medijima-2
Prošle godine je ova opština za medijske projekte izdvojila 1, 9 miliona dinara, a podržano je oko dvadesetak. Projekti su se bavili turističkim potencijalima opštine, atktivnim odmorom u prirodi, verskim turizmom, ženskim preduzetništvom i osnaživanjem žena u rurarnoj sredini, folklornim stvaralaštvom i promocijom sportskih udruženja koja rade na teritoriji Panteleja.

Veliki mediji se izbore na drugi način da dodju do projekata i do para, a prema malim medijima treba pokazati bar  malo respekta njihovog postovanja i truda.  Zato je opština Pantalej prošle godine finansirala 20 projekata i zato se tih milion i devetsto podelilo na manje iznose, kako bi se i mali mediji, koji tek počinju da rade, stimulisali da urade nešto, rekla je Dragana Mihajlović, šef kabineta opštine Pantalej. Raspisivanje konkursa uslovljeno je informacijom o iznosu para koje će nam grad Niš naredne godine transferisati. Onog trenutka kada budemo imali informaciju o budžetu kojim ćemo  raspolagati raspisaćemo konkurs“, rekla je Mihajlović.
nis-rasprava-o-medijima-3
Ona je podsetila da je Gradska opština Pantelej putem interneta pozvala sve gradjane da dostavljaju svoje predloge za teme koje su od interesa za lokalnu zajednicu, kako bi najbolje od njih bile uvršćene u konkurs za medijske projekte.

Do kraja godine biće raspisan novi konkurs za medijske projekte koji će se realizivati tokom naredne, 2017. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare