Više tužilaštvo uložilo žalbu na odbacivanje krivičnih prijava zbog napada na novinare

BEOGRAD

(FoNet)

Više tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, javlja UNS, pozivajući se na današnji sastanak Radne grupe za bezbednost novinara.

Ovom odlukom Višeg tužilaštva otvara se mogućnost da se ipak vodi krivični postupak protiv osumnjičenih za napad na novinare.

Na sastanak je došla i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, koja je rekla da je država strateški opredeljena za povećanje bezbednosti novinara.

Zamenik republičkog tužioca Branko Stamenković, član Stalne radne grupe, objasnio je pravnu proceduru na osnovu koje je Više tužilaštvo u Beogradu uložilo žalbu na odluku nižeg tužilaštva da odbaci prijave.

Sastanku je prisustvovao i Zvezdan Radojković, pomoćnik direktora policije, koji je objasnio da je policija sve dokaze koje je prikupila predala tužilaštvu.

Predstavnik UNS u Radnoj grupi Dušan Telesković rekao je da je stav ovog novinarskog udruženja da je potrebno razjasniti situaciju u vezi sa postupanjem tužilaštva u slučaju fizičkog onemogućavanja novinara da izveštavaju sa majskog skupa.

„Smatramo da je dijalog i kroz Stalnu radnu grupu način da se dođe do tog objašnjenja, kao i načina za dalju saradnju sa policijom i tužilaštvom u stvaranju što boljih bezbednosnih uslova za rad novinara i stoga ne vidimo razlog da se sastanci Radne grupe bojkotuju“, rekao je Telesković.

Predstavnici Asocijacije medija, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Asocijacije onlajn medija, koji su ranije tražili sastanak sa Zagorkom Dolovac, nisu se odazvali pozivu na sastanak, navodi UNS.

Na sastanku je bilo reči i o drugim napadima i pretnjama novinarima.

U saopštenju UNS je posebno zatražio da se što pre otkrije ko je proteklih dana pretio novinarki televizije N1 Mariji Antić.

Osim toga, UNS traži i da se ispitaju navodi urednika sportske rubrike Narodnih novina i predsednika Sekcije sportskih novinara Niša Dušana Jocića, koji je prijavio da ga je fizički i verbalno napao član UO Ženskog rukometnog kluba Naisa iz Niša i odbornik Srpske napredne strane Slaviša Mićanović.

Na sastanku UNS je tražio i da se ispitaju navodi vlasnika mesečnika Moravske vesti i portala Centralmedia Gorana Jevremovića koji tvrdi da mu predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković „ugrožava bezbednost“.

Predstavnici tužilaštva i direkcije policije obećali su da će svi navodi hitno biti ispitani.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare