Vesić: Vlada Ilić zaslužuje spomenik u Beogradu

BEOGRAD-VLASOTINCE-LESKOVAC

Drugo izdanje knjige “Prvi moderni gradonačelnik Beograda – monografija o Vladi Iliću” vlasotinčanina Saše Z. Stankovića predstavljena je na štandu “Albion books”-a na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Štand je posetio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić  koji je rekao da je Vlada Ilić jedan od najpoznatijih i najboljih gradonačelnika koje je glavni grad imao i da zaslužuje spomenik u Beogradu.

“Kao gradonačelnik Beograda zaslužio da Beograđani o njemu znaju više”, rekao je Vesić.

” Izuzetno je zaslužan za razvoj grada, a postao je gradonačelnik tridesetih godina prošlog veka u vreme kada je Beograd postajao prava evropska metropola. On je jedan od najzaslužnijih za razvoj javnih ustanova. Takođe, u njegovo vreme izgrađen je Most kralja Aleksandra, kao i Most kralja Petra koji se nalazio na mestu današnjeg Brankovog mosta, a ne bi trebalo zaboraviti ni most koji se nalazio na mestu gde je danas Pančevački most”, rekao je Vesić.

Podsetio je i da je Ilić poklonio svoje lično imanje kako bi se izgradio Zoološki vrt u kome još uvek živi aligator Muja, jedna od životinja koju je Vlada Ilić poklonio Zoološkom vrtiu.

” Puno je radio na izgradnji radničkih stanova, otvorio je Sajam, smanjio cenu električne energije, a kada je postao gradonačelnik bio je na meti kritika zbog trošenja novca jer njegovi tadašnja opozicija nije imala dovoljno sluha za vođenje velikog grada na pravi način. On zaslužuje spomen-obeležje u Beogradu i najbolji je dokaz da lideri moraju imati viziju razvitka. Bio je uspešan biznismen i na isti način se ponašao prema svom i gradskom novcu”, rekao je Vesić.

Vlada Ilić je preminuo u siromaštvu nakon Drugog svetskog rata, a Vesić je rekao da  njegova sudbina pokazuje “kakav odnos naš narod često ima prema onima koji su zaslužni za razvoj grada ili društva”.

On je pozvao Beograđane ” da pročitaju ovu knjigu i nauče nešto o Vladi Iliću jer učeći o njemu čuvamo sopstvenu istoriju i pokazujemo da cenimo ljude koji su sebe nesebično davali kada je u pitanju Beograd ili drugi javni interes”.

Autor knjige Saša Z. Stanković je rekao  da je Vlada Ilić bio zaslužan za izgradnju dvadesetak osnovnih škola, desetine zdravstvenih ustanova, ali i za prve korake na putu da Beograd jednog dana postane turistička atrakacija kao danas. ” Ovo je,  između ostalog , i priča o tome kako su najkvalitetniji ljudi iz provincije godinama davali sve što su imali za Beograd i njegov razvoj”, rekao je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare