Predstavnici lokalnih vlasti sa juga Srbije i severa Makedonije na sastanku u Skoplju

SKOPLJE

Predstavnici lokalnih samouprava sa juga Srbije i severa Makedonije su se , na dvodnevnom skupu u Skoplju, upoznali, ostvarili kontakte i složili da je program prekogranične saradnje velika šansa za sve.

Potpisivanjem memoranduma o saradnji, načinili su prvi korak ka zajedničkom nastupu  u predstojećim projektima. To je epilog dvodnevnog foruma, koji je u Skoplju, organizovao Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Gradonačelnici i predsednici 12 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga i 16 opština sa severa Makedonije, sreli su se, u okviru projekta ’’Partnerstvo i izgradnja kapaciteta-put do održivog razvoja’’, po prvi put, da se, pod sloganom ’’Učimo od suseda’’, upoznaju i povežu, kako bi zajednički nastupali u Programu prekogranične saradnje Srbija-Makedonija, čije se otvaranje očekuje do kraja godine.

” Gradovi i opštine dva regiona imaju mnogo sličnosti, koje do sada nisu prepoznate kao šansa za saradnju, ali verujem da će se budućim projektom, ta slika u znatnoj meri promeniti. Ovaj forum, pravi je način za upoznavanje, za razmenu iskustava, ali i stvaranje dugoročnih partnerstava. Ovaj skup u Skoplju je samo prva šansa za povezivanje i očekujem da ćemo potpisivanjem Memoranduma, samo formalno ozvaničiti zajedničku nameru da, u cilju bržeg razvoja naših lokalnih zajednica, nastupamo udruženim snagama” , rekao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je ujedno i predsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, realizatora programa.

Direktorka Centra, Dragana Belenzada, upoznala je, pre svega buduće makedonske partnere, sa aktivnostima i referencama ove regionalne agencije za razvoj, koje su ozbiljna preporuka za koordinisanje projektom:

”    Postojimo više od deset godina i za to vreme smo realizovali preko 5o projekata, ukupne vrednosti 2o miliona dinara. Naša misija je da iniciramo, pripremamo i realizujemo projekte, koji mogu da doprinesu razvoju Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Želimo da to bude i zajednički cilj učesnika u budućem programu, koji treba da obezbedi obostranu korist lokalnim samoupravama sa obe strane državne granice, ali uz posvećenost svih činilaca.

Nakon predstavljanja programa, vrednog 3 miliona 6oo hiljada evra, kojim će se finansirati oko 5o projekata, lokalne samouprave su predstavile svoje kapacitete, planove i ambicije, a gradonačelnik Goran Cvetanović je, govoreći o Zelenoj zoni, izrazio zadovoljstvo što, posle britanskog ’’Aptiv Pacarda’’, na tom prostoru žele da grade i domaći i strani investitori:

” Posebno mi je drago što je nameru za kupovinom dva hektara zemljišta izrazio leskovački ’’Statovac’’, jer nam je važno da se šire, napreduju i dobro posluju i domaće kompanije. Takodje, već izvesno vreme pregovaramo sa jednim od najpoznatijih italijanskih proizvodjača malih kućnih aparata ’’De Longhijem’’. On je izrazio želju da gradi na Zelenoj zoni svoj pogon, ali se kao problem isprečila stručna radna snaga u oblasti mašinske i elektro industrije. Krajnjim naporima smo uspeli da obezbedimo intervjue sa četrdesetak mašinskih i elektroinženjera i isto toliko tehničara, a na poslovni razgovor je otišlo još oko osamdesetak osoba različitih struka. Videćemo kakav će biti ishod , ali  ukoliko se odluči, italijanski investitor najavljuje zapošljavanje 2-2,5 hiljada ljudi.

Predsednike opština Medvedja i Bojnik, zamolili smo za utiske o forumu, njihovim namerama i spremnosti da, u saradnji sa komšijskim lokalnim samoupravama, obezbede razvojna sredstva.

” Naravno da su ovakvi forumi važni. Mi smo opštine u dve države koje su do pre izvesnog vremena bile deo jedne velike zemlje. Mentaliteti su nam slični, radne navike, načini razmišljanja, ali i problemi sa kojima se susrećemo. To želimo da iskoristimo i moja iskustva pokazuju da je medjugranična saradnja donosila odlične benefite svima. Trenutno saradjujemo sa nekoliko opština na različitim projektima, a jedna od njih je i skopska gradska opština Kisela voda, ali ovaj projekat treba da nam omogući nove kontakte i partnere i siguran sam da ćemo ih u lokalnim samoupravama sa severa Makedonije naći”,  istakao je predsednik opštine Medvedja, Nebojša Arsić.

” Za male lokalne samouprave kakva je Bojnik, svaki evro od donatora ili preko projekata vrlo je važan, a u sličnoj su situaciji i naši potencijalni partneri iz Makedonije. Već imamo saradnju sa opštinom Rankovce, a budući projekat će, sasvim sigurno, puno značiti i Bojniku.  Prvi korak je napravljen, upoznali smo se i pomalo razmenili iskustva, a plodnija saradnja sigurno sledi”, rekao je Nenadović .

Iako pojedinačni grantovi predstojećeg programa nisu veliki da bi se njima finansirali kapitalni projekti, suma od 50-100 evra dovoljna je da se izradi projektno-tehnička dokumentacija, obezbede dozvole i različite saglasnosti, kako bi lokalne samouprave, sledeći korak, kada će vrednost projekata biti minimum milion evra, dočekale spremne.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare