Uručene nagrade “11. januar”-Piksi nije došo

NIŠ

Dr  Milan Lazarević i Dragan Stojković Piksi,  63.Padobranska brigade, Klub privrednika “Naisus“ i Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ ovogodišnji su dobitnici njavišeg priznanja Grada Niša Nagrade „11.januar“.

Nagradu su im danas na Svečanoj sednici Skupštine grada i na dan kada je Niš 1878.godine oslobođen od Turaka, uručili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik gradskog parlamenta dr Boban Džunić.

Svečanosti je prisustvovao i Vladika niški Arsenije.                               

Najviše gradsko priznanje uručeno je laureatima, pojedincima i kolektivima, za uspešne rezultate u oblastima kojima se bave i za afirmaciju Niša. Nagradu čine statueta “Oslobodiocima grada Niša”, plaketa i novčani iznos od po 100.000 dinara.

                             

Dr  Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša je, otvarajući  Svečanu sednicu, naglasio  da će “trajati dela sadašnjih dobitnika”, ali izrazio i zahvalnost precima koji su omogućili razvoj modernog Niša, oslobađenjem od Turaka  pre 144 godine.        

                                 

“Nagrada je dokaz da prepoznajemo i cenimo najzaslužnije pojedince i kolektive koji svojim uspesima i trudom grade bolji i napredniji grad Niš, naš voljeni grad. Uveren sam da će dela naših dobitnika trajati i biti uzor budućim generacijama.  Posle pet vekova robovanja, grad Niš je oslobođen od Turaka na ovaj datum, 11. januar 1878. godine. Prvo zasedanje Narodne skupštine Srbije dogodilo se iste godine u blizini Svetosavskog doma i Saborne crkve u zgradi osnovne škole. Održavanjem svečane sednice i dodelom nagrada na dan oslobođenja grada Niša izražavamo duboko poštovanje i priznanje našem gradu, njegovom kulturnom i istorijskom identitetu, koje smo viševekovnim naporima gradili i negovali. Izražavamo i zahvalnost hrabrim precima za to što živimo u slobodarskom gradu ponosno i dostojanstveno, u gradu sa vizijom” , istakao je Džunić.

                                     Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša i član komisije, u svom obraćanju je istakla da “uspeh počinje željom”, te da se sve čini da Niš bude grad za kvalitetan život Nišlija.

                                        “Pred nama su nove dužnosti i izazovi. Vreme koje dolazi treba da bude vreme sabornosti, a ne podela”, zaključila je Sotirovski.    

                               U obrazloženju nagrade dr Milanu Lazareviću, lekaru Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš, navodi se da je reč o izuzetnom medicinskom stručnjaku, jedinom specijalisti transfuzijske medicine u niškom UKC-u, koji je zaslužan za formiranje specijalizovanog odeljenja za ekstrakorporalnu cirkulaciju i hermostazu u UKC-u, jedinom takvom odeljenju u Srbiji, pored Beograda.  

                                  “Kao rođenom Nišliji dobiti najviše priznanje grada Niša ima ogroman značaj za mene i za moju porodicu, kao i za ustanove koje predstavljam, Medicinski fakultet i Univerzitertski klinički centar. Najponosniji sam na tim od oko 20 ljudi koji je uspeo da se obuči i da uđe u tajne kliničke transfuziologije i da zajedno pacijentima pružimo najbolju moguću medicinsku uslugu”, istakao je dr Lazarević na uručenju nagrade.

                                        Dragan Stojković Piksi nagradu je zaslužio aktuelnim selektorskim angažmanom, budući da je fudbalska reprezentacija Srbije sa njime na čelu obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru. Piksi, koji je ponikao u niškom FK “Radnički” i ostvario izuzetnu fudbalsku i trenersku karijeru. Zbog sprečenosti da prisustvuje ceremoniji dodele nagrade  obratio se video-porukom.

                                   “Za mene posebnu vrednost imaju nagrade koje dolaze iz mog grada. Osećam se privilegovanim zbog ovog priznanja. Uvek ću se truditi da svoj posao radim najbolje što mogu i da, između ostalog, afirmišem i grad iz kojeg potičem, Niš“, naveo je Piksi.

                                  Elitna vojna jedinica, 63. Padobranska brigada, stacionirana u Nišu, kako je obrazloženo, “prepoznatljivo je obeležje grada”.

                                 “ Naša 63. Padobranska brigade je formirana davne 1944. godine, ali smo zvanično od 1967. godine stanovnici Niša. Jedinica je nagrađena i Ordenom narodnog heroja za zasluge u odbrani otadžbine, Ordenom Svetod Save SPC-a za pružanje pomoći srpskom stanovništvu i vraćanje pravoslavlja u Vojsku Srbije. Nagrada “11. januar” je veoma značajna za nas, jer se svi osećamo kao građani Niša. U regionu nas ne prepoznaju samo kao pripadnike brigade, već nas oslovljavaju sa ’specijalci iz Niša’. Kao što smo mi ponosni na naš grad, tako se i grad deklarisao kao ponosan na to što ima 63. Padobransku brigadu”, rekao je brigadni general Nenad Zonić, komandant čuvene jedinice koji se zahvalio Gradu na ukazanoj časti. 

                                   Centar za socijalni rad “Sveti Sava” je protekle godine obeležio 60 godina od osnivanja. Nagradu je dobio  zbog brige o socijalno ugroženima , a posebno u godini koju je obeležila epidemije virusa korona.  

                               “Od osnivanja do današnjih dana Centar za socijalni rad obavlja svoju misiju i povereni zadatak da pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Izuzetno smo ponosni što je taj rad prepoznat i što smo kao kolektiv dobili ovo prestižno priznanje. Pandemija virusom korona je nametnula drugačiji način rada, kao i u drugim sferama, ali mi nijednog trenutka nismo prestajali da pružamo socijalne usluge, čak smo intenzivirali pružanje usluga na kućnom pragu korisnika. Naša misija ostala je ista”, rekao je Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad koji je primio nagradu u ime Centra.

                             Klub privrednika “Naisus”  čine predstavnici 30 kompanija, koje zapošljavaju  više od 3.000 radnika.  Sve su to društveno odgovorne kompanijama koje pomažu lokalnu zajednicu u vreme epidemije virusa korona.

                           “Velika je čast i zadovoljstvo primiti ovu nagradu i naći se u odabranom društvu. Klub čine priznati privrednici grada, koji su prepoznati kao odgovorni. Prethodni period je pokazao da su ti privrednici bili dvostruko odgovorni, naime, u sticanju prihoda i profita, ali i u zadržavanju radnih mesta svojih zaposlenih i očuvanju zdravlja zaposlenih. Novčani deo nagrade planiramo da preusmerimo u fond za izgradnju statue pokojnog patrijarha Irineja, koji je 35 godina službovao u Nišu”, kazao je Milan Bogdanović, direktor Kluba privrednika “Naisus” nakon uručenja nagrade.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare