Savet za pravna pitanja leskovačkog SNS analizirao predložene promene Ustava

LESKOVAC

Savet za pravna pitanja GrO SNS Leskovac na konferenciji za medije sazvanoj povodom referenduma za izmenu predstojećeg Ustava, odnosno potvrđivanje Akta o promeni Ustava pozvao je građane da izađu i pruže podršku predloženim promenama. Predsednik saveta Predrag Momčilović podseća da je Skupština Republike Srbije 30. novembra 2021. godine donela odluku o raspisivanju referenduma koji će biti održan 16. januara.

„Savet za pravna pitanja GrO SNS Leskovac je nakon raspisivanja referenduma analizirao predložene promene Ustava i mišljenja smo da je potrebno izaći na referendum i glasati za. Promene se odnose samo na deo pravosuđa, iako je bilo raznih informacija neodgovornih pojedinca i političkih organizacija koje tvrde da se Ustav menja iz nekih drugih razloga ili će biti menjane neke druge oblasti. Napominjem da se menja samo način izbora tužioca i sudija i ništa više.“

Jelena Miljković, sekretar saveta, naglasila je da se Aktom o promeni Ustava menjaju odredbe člana od 142. – 165. Ustava Republike Srbije koji je donet 2006. godine.

„Ovim će se dobiti veća samostalnost suda i tužilaštva i nijedna druga odredba Ustava nije predmet referenduma. Ovim izmenama se potvrđuje stalnost sudijske funkcije od trenutka izbora, jer je do sada postojala mogućnost reizbora nakon tri godine, što je ometalo samostalnost. Predviđena je i promena naziva najvišeg suda u Srbiji, to će biti umesto Vrhovnog kasacionog suda, Vrhovni sud. Promena je značajna, jer na ovaj način svoje zakonodavstvo prilagođavamo zakonodavstvu Evropske unije.“

Na pitanje novinara kako komentarišu stav poznatog advokata i aktuelni narodni poslanik da na referendumu treba zaokružiti „NE“, Momčilović je rekao da svako ima pravo na svoje mišljenje i procenu.

„Naš stav je drugačiji, smatramo da su promene potrebne i tako ćemo se i ponašati.“

Na sledeće pitanje o garancijama da će se menjati samo odredbe koje se odnose na pravosuđe, s obzirom da to nije definisano pitanjem na samom referendumskom listiću, Jelena Miljković je rekla da se radi o aktu koji je usvojen 30. novembra u skupštini RS i građani se izjašnjavaju o tom aktu.

Pitanje novinara bilo je vezano i za to gde su zaposleni članovi Saveta za pravna pitanja GrO SNS Leskovac, na šta je Predrag Momčilović rekao da oni rade u raznim ustanovama lokalne samouprave.

„Svi su prošli put kroz pravosuđe, neko kao advokatski, neko kao sudijski pripravnik, i svi imaju veze sa pravosuđem.“

Postavljeno je i pitanje koliko će građani moći da veruju u samostalnost u odlučivanju o kome se stalno govori, što dovodi do pretpostavke da do sada sudije i tužilaštvo nisu bile samostalni u odlučivanju, ako je neko dobio posao zato što je član stranke. Momčilović je pojasnio da se ovde ne radi o samostalnosti u odlučivanju.

„Sudije su i do sada nezavisno donosile odluke, ovde se samo radi o načinu izbora sudija. Do sada je Narodna skupština RS birala sudije na određeneo vreme, odnosno na tri godine, pa je kasnije išao reizbor. Sada više toga neće biti, nego će struka odlučivati o tome ko će biti, a ko neće, jer će biti javni konkurs. Sudije će birati Visoki savet sudstva koji ima 11 članova, od kojih su šest sudije koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i predsednik Vrhovnog suda.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miško
Miško
2 godine pre

Nije problem u ustavu, menjaćemo, ali problem je u vama!