PSG: Pozivamo građane da glasaju protiv ustavnih promena

Pokret slobodnih građana poziva građane da na predstojećem referendumu 16. januara glasaju protiv predloženih ustavnih promena.

“Predloženi akt o ustavnim promenama neće suštinski doprineti jačanju nezavisnosti pravosuđa. Predložene ustavne promene u teoriji i u nekom uređenom društvu bi možda i funkcionisale, ali imajući u vidu aktuelni politički kontekst i način na koji je ovaj dokument nastao jasno je da će efekti usvajanja ovakvih rešenja biti dugoročno štetni  i da dovesti do daljeg učvršćivanja partijskog pravosuđa u Srbiji.

Glasanjem protiv predloženih promena ne glasa se samo protiv teksta tog predloga, već protiv celokupnog konteksta u kom je ovakav dokument nastao – u atmosferi jednopartijskog parlamenta, odsustva javne rasprave, zatvorenosti medija za stručne debate o ovim najznačajnijim pitanjima za funkcionisanje države.

Pokret slobodnih građana odbacuje paušalne opaske da će neizglasavanje ovog akta zaustaviti proces pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji. Taj proces je zaustavljen zbog potpunog urušavanja vladavine prava, uništavanja nezavisnih institucija, gušenja medijskih sloboda i ugrožavanja ljudskih prava. Nijedan od tih problema neće biti ni rešen niti umanjen usvajanjem predloženih ustavnih promena.

Pokret slobodnih građana smatra da je Srbiji potrebna sveobuhvatnija promena Ustava, ne samo u oblasti pravosuđa, zbog čega će prvi zadatak nove Vlade nakon promene aktuelnog režima biti temeljna ustavna reforma koja će biti sprovedena u skladu sa najvišim standardima evropske prakse”, navodi se u saopštenju PSG.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare