UGS Nezavisnost: Država hitno da reaguje na užasne pretnje novinarima i listu Danas

BEOGRAD

Granski sindikat kulture, umetnosti I medija Nezavisnost zahteva od države da urgentno reaguje na jezive pretnje novinarima i redakciji lista Danas i poziva svet rada u Srbiji da se solidariše sa profesionalnim medijskim radnicima i stane u odbranu njihovog prava da svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije.

Ukoliko ne odbranimo pravo na dostojanstven rad novinara, to pravo neće imati ni jedna druga profesija, ni jedan građanin.

Ukoliko dozvolimo da fašističke metode pretnji i zastrašivanja ugroze naša osnovna ljudska prava, među kojima je i pravo na rad, više niko neće biti bezbedan.

Državni aparat koji svi finansiramo iz našeg rada dužan je da sprovodi zakone i štiti prava svih građana ove zemlje. Ne može država da se povlači pred onima koji otvoreno prete nasiljem i prepušta im da preuzimaju zakon u svoje ruke.

Pretnje redakciji lista Danas i novinarima da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo”, čije su novinare i zaposlene u napadu na redakciju 2015. godine pobili islamski fundamentalisti, nije i ne sme biti “samo jedna u nizu pretnji…” na koje država ćuti. Ovo je alarm da se ne prepustimo opštem nasilju i zakonu rulje.

GS KUM Nezavisnost izražava apsolutno podršku redakciji lista Danas i novinarima, među kojima ima i naših članova. Pozivamo naše članstvo iz svih profesija, kao I sve sindikalce u zemlji, da se solidarišu i podrže novinare koji su targetirani, jer time štite i svoja prava i slobode.

GS KUM Nezavisnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare