Učenici iz Niša, Svrljiga i Zaječara se izborili za nacionalno takmičenje

NIŠ

Učenička kompanija „Bee Strong” iz Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu, u sredu. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom pčelinje pogače koja sadrži polenov prah, lekovito bilje i nizak procenat šećera, a istovremeno je prihrana, lek i zaštita za pčele.

                    Drugo mesto pripalo je kompaniji „K&L Bardic Stories” koju čine učenici Gimnazije u Zaječaru koji su osmislili specifičnu društvenu igru za mlade. Učenička kompanija „Signal” iz Ekonomske škole u Nišu osvojila je treće mesto sa saobraćajnim pomagalima poput dopunskih svetala za semafore, dok su srednjoškolci niške gimnazije „9. maj” okupljeni u kompaniji „Instagram Premium Card” zauzeli četvrto mesto zahvaljujući personalizovanim Instagram karticama koje pomažu korisnicima da se lakše povežu sa drugim profilima.

                   Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja, jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd, ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, koje će biti održano u julu ove godine u Portugalu.

                  Na takmičenju u Nišu svoje proizvode i usluge ponudile su 37 učeničke kompanije iz Aleksinca, Boljevca, Bora, Vlasotinca, Žitorađe, Zaječara, Knjaževca, Kuršumlije, Leskovca, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Sokobanje i Vranja, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

                  Učenička kompanija je najpoznatiji program “Dostignuća mladih” koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.                    Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i Roda centra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare