Da li znate kako troše vaše pare iz gradskih i opštinskih budžeta?

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ-PROKUPLJE


Reforma javne uprave donosi velike promene u načinu na koji opštine i gradovi rade, što je i prirodno jer upravo oni najveći broj usluga pružaju građanima Srbije, navodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu .

Obaveza lokalnih samouprava je da čuju glas građana i pitaju ih gde i šta žele da se gradi, što je predviđeno izmenama Zakona o lokalnoj samouprava, navodi ovo ministarstvo.

“Zakon nameće obavezu lokalnim samoupravama da uključe građane u odlučivanje, ali je takođe i važno da sami građani predlože ideje i projekte u svojim lokalnim sredinama.

Izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi utvrđena je obaveza svih opština i gradova da sprovode postupak javne rasprave, a u sklopu priprema budžeta za narednu godinu. Ovom novinom omogućavamo bolju primenu instituta neposredne demokratije i većeg uključivanja građana u donošenje odluka koje su važne za njihove zajednice.

Zbog toga lokalne samouprava treba da obaveste svoje građane o vremenu i načinu na koji mogu da iskažu svoje mišljenje i zahteve. Opštine i gradovi su dužni da obaveste svoje sugrađane da je počela priprema budžeta za narednu godinu i da im ponude da daju predloge. To može da bude organizovano i na štandovima, u opštinskim upravama, mesnim zajednicama, pismenim ili elektronskim putem”, saopštava ovo ministarstvo.

I to je ono što je normativno.

Poštovani građani i građanke, nas zanima vaše mišljenje, da li znate kako je napravljen budžet u vašem gradu ili opštini?

Da li ste obavešteni kada je bila javna rasprava, kako i gde ste mogli da iznesete svoje predloge šta treba uraditi u vašoj ulici ili mesnoj zajednici?

Da li znate kako se troši vaš novac, jer vi punite budžet, u vašem gradu ili opštini?

Pišite nam o tome i učestvujte u našoj anketi.

Adresa : redakcijajugpress1@gmail.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare