U Vranju relizovan projekat „U šetnju sa kesom“

VRANJERadnici JKP „Komrad“ u gradskom parku u Vranju postavili su četiri dogipont kante sa biorazgradivim kesama namenjene za odlaganje psećeg izmeta.

To je realizovano u okviru projekta iz ekologije i zaštite životne sredine pod nazivom  „U šetnju sa kesom“, koji je odobren i finansiran od strane grada Vranja za 2016. godinu.

Da bi grad bio čistiji, vlasnici pasa su ti koji moraju da promene svoje navike , posebno zato što su u zakonskoj obavezi da čiste za svojim najboljim prijateljima, psom kada koriste javnu površinu. Zbog nemarnosti vlasnika četvoronožnih ljubimaca centralno gradsko jezgro, gradski park, je postao poligon sa minama neprijatnog mirisa. Iako postoji jasan znak i deo u parku koji je namenjen za šetanje ljubimaca to ograničenje prostora niko ne poštuje.

„Po prvi put Vranje i naš gradski park dobijaju dogipont kante Radnici „Gradskog zelenila“ u proteklom periodu su imali problema sa psećim izmetom. Nadam se da će naši sugrađani sada kada izvedu svog ljubimca u šetnju bacati u kante ono što njihovi psi ostavljaju za sobom. Tako će i našim radnicima „Gradskog zelenila“ da olakšaju posao, a park će biti lepši i čistiji, rekla je Nela Cvetković, portparol JKP.

Ona dodaje da „Komrad“ ovaj problem može rešiti odgovarajućom kaznenom politikom.

„Na nivou lokalne samouprave mogla bi da se izmeni odluka o komunalnom uređenju grada i da se naši sugrađani obavežu da sa sobom sakupljaju izmet od svojih  kućnih ljubimaca. Da se uvede kaznena odredba u tu odluku i to bi omogućilo, ne samo da gradski park bude čist, već i ceo grad“.

Projekat „U šetnju sa kesom“ čiji je pokrovitelj grad Vranje ima za cilj da probudi ekološku svest vlasnika pasa da budu odgovorni prema svojim ljubimcima, a potom i prema gradu u kojem žive. Istraživanja su pokazala da izmet ljubimaca spada u red zagađivača.

Projekat je realizovala Grupa građana „Trio“ iz Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare