Misija OEBS-a podržava onlajn kurs o sistemu lokalne samouprave i dobroj upravi u Srbiji

BEOGRAD

Oko 350 novoizabranih odbornika iz jedinica lokalne samouprave primilo je sertifikate povodom uspešnog završetka onlajn obuke o sistemu lokalne samouprave i dobre uprave, na svečanosti koja je održana 14. decembra 2016. godine u Beogradu.

Obuka koju je podržala Misija OEBS-a, posebno je napravljena za odbornike koji su nakon aprilskih izbora po prvi put preuzeli dužnost u lokalnim skupštinama.

Cilj edukacije je dalje unapređenje znanja odbornika o funkciji i radu jedinica lokalne samouprave, ulozi odbornika, kao i u oblasti primene principa dobre uprave i rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Nakon uspešno sprovedene onlajn obuke za zaposlene i odbornike lokalne samouprave u 2014. i 2015. godini, koja se pokazala kao efikasna u profesionalnom razvoju lokalnih samouprava, Misija OEBS-a nastavlja sa podrškom Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) u razvoju novih onlajn kurseva, u okviru ,,eLearning” platforme SKGO.

SKGO je izrazio potrebu za sveobuhvatnom podrškom za izabrane lokalne odbornike i Misija je obezbedila podršku u razvoju i implementaciji onlajn obuke, koja je uspešno završena u decembru.

,,Unapređenje znanja lokalnih samouprava je posebno značajno jer su one najbliže građanima,” istakao je Jan Luneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a. ,,Kontinuirana edukacija je neophodna ne samo za lokalne administracije, već i za odbornike, koji, kao članovi lokalnih skupština, obavljaju ključne funkcije nadzora i donošenja odluka.”   On je takođe istakao da su dobro upravljanje i rodna ravnopravnost principi koje OEBS smatra presudnim za funkcionisanje demokratskog društva.

Misija OEBS-a u Srbiji će nastaviti da pruža podršku lokalnim samoupravama širom zemlje domaćina u procesu reforme javne uprave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare