Pesniku iz Vranja nagrada za knjigu „Pogled sa koca“

VRANJE

Nagrada „Stevan Pešić“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku za 2016. godinu pripala je Vranjancu, Miroslavu Ceri Mihailoviću za knjigu poezije „Pogled sa koca“.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Jovan Zivlak, predsednik, Vladimir Gvozden i Zoran Đerič

U obrazloženju je navedeno da je Mihailović „izdvojen pesnik u jednoj vrsti vere da je kritička refleksija o aktuelnom svetu i društvu moguća. Niko kao on ne zastupa tako snažno stanovište angažmana u našoj savremenoj poeziji. Po tome i po izvesnim stavovima koji se tiču društvenih prilika blizak je romantičarskom Zmaju i tamnom i nihilističkom Disu i njegovim apokaliptičnim stihovima naših dana“, ocenio je žiri.

Prema mišljenju žirija Mihailović je sledbenik kako Disa, tako i Brehta ili Harolda Pintera i mnogih koji su videli realnost, posebno političku, kao plodno tle za pesničko delovanje i posredovanje.

„Čak nezavisno od realnih događaja koji su predmet Cerinih refleksija, od mogućih tumačenja i razloga, njegova poezija će u formama nadahnutih i lucidnih oblikovanja ostati kao svedočanstvo o realnom svetu društvenih događaja i o realnosti koja se prikazuje kao neodigrana, ali moguća, stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Nagradu dodeljuju Gradska biblioteka iz Novog Sada i Savet mesne zajednice Kovilj već 22. put u okviru manifestacije „Memorijal Stevana Pešića. Među dosadašnjim dobitnicima su značajna imena savremene srpske književnosti od Danila Nikolića, Jovice Aćina do Raše Popova, Duška Novakovića.

Ovogodišnjem laureatu biće uručena 23. decembra na svečanosti u Kovilju.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare