U srpskim centrima 4.200 migranata

BEOGRAD

(FoNet)

U pet stalnih centara za azil i 13 prihvatnih centara širom Srbije smešteno je 4.200 migranata, većinom porodica sa decom, dok je kapacitet obezbeđen za 6.000 ljudi, u skladu sa obavezom koju je Srbija preuzela kada je zatvarana zapadnobalkanska ruta, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije povodom, 18. decembra, Međunarodnog dana migranata.

Komesarijat ističe da je od septembra ove godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, više od 500 dece migranata školskog uzrasta uključeno je u školski sistem Srbije.

Takođe, kako se navodi, u centrima, u saradnji sa međunarodnim i nevladinim organizacijama obavljaju edukativne, kreativne, sportske i druge aktivnosti koje imaju za cilj da kvalitetno organizuju vreme koje migranti provode u Srbiji dok čekaju da nastave put, što je za većinu njih i dalje glavni cilj.

EPA (Mohammed Badra)

Od izbijanja migrantske krize juna 2015. godine, kroz Srbiju je prošlo više od milion ljudi za koje smo sigurni da su danas najbolji ambasadori naše zemlje u zemljama njihove krajnje destinacije, ističe se u saopštenju.

Navodi se i da su, država Srbija i njeni građani pokazali izrazit stepen solidarnosti i humanosti prema migrantima, kao i odgovornosti u ispunjavanju svojih zadataka i obaveza, angažujući neophodne ljudske, finansijske, infrastrukturne i druge resurse.

“Ovom prilikom zahvaljujemo se na podršci, pre svih, Evropskoj uniji koja je od početka povećanog priliva migranata na teritoriji Republike Srbije kao najveći donator pružila izuzetno značajnu direktnu pomoć institucijama zaduženim za upravljanje migracijama, kao i bilateralnim donatorima, nevladinom sektoru, implement partnerima i onima koji su prepoznali potrebe i pomogli lokalnim zajednicama koje su u najvećoj meri podnele breme migrantske krize”, navodi se u saopštenju.

Srbija je rešena u nameri da preuzme još aktivniju partnersku ulogu u rešavanju migrantskog pitanja, uz insistiranje da budemo deo jedinstvenog evropskog rešenja, posebno kad je reč o readmisiji migranata u zemlje porekla.

Na Međunarodni dan migranata podsećamo da Srbija i dalje zbrinjava veliki broj izbeglica iz bivših SFRJ republika, interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, povratnike po sporazumu o readmisiji i druge ranjive kategorije društva.

Usled raspada bivše SFRJ i konflikata koji su usledili devedesetih godina prošlog veka, došlo je do toga da u Srbiji potraži utočište više od 800.000 izbeglica iz bivših republika i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Danas je u Republici Srbiji evidentirano 201.047 interno raseljenih dok je ukupan broj lica sa izbegličkim statusom 27.802 (19.032 iz Hrvatske i 8.764 iz Bosne i Hercegovine), navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare