U Nišu pozicija usvaja rebalnas budžeta, opozicija kaže da pokrivaju dugove javnih preduzeća

NIŠ

Avgustovsku sednicu gradske Skupštine, na kojoj je bilo preko 40 tačaka, bojkotovala je opozicija smatrajući da je skupština nelegitimna i da ne radu u skladu sa demokratskim principima.

Bez odbornika  nekih opozicionih partija Skupština grada Niša na današnjoj sednici usvojila je rebalans  budžeta.  kojim je predviđeno smanjenje  sredstava u gradskoj kasi za

Sredstva u gradskom budžetu su smanjena na 10, 498 milijardi. Prvobitno je bilo planirano 10, 935 milijardi dinara. Razlog za smanjenje sredstava za 436 miliona dinara, kako se čulo na Skupštini je što pojednini  projekti koji su ranije planirani i sagledani budžetom, neće biti realizovane ove već naredne godine.

Kako je istakla Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije je najveći iznos smanjenih sredstva odnosi se na planirane stavke iz nadležnosti Sekretarijata za investicije, kojem je umanjeno oko 400 miliona dinara. Kancelariji za ekonomski razvoj i projekte umanjeno je 200 miliona dinara, jer je procenjeno da se ove godine, imeđu ostalog, neće realizovati radovi na uređivanju tvrđavskog bedema, za koji je planirano više od 70 miliona dinara. Zbog nerešenih imovinskih odnosa, zbog restitucije zemljišta na kojem je planirana izgradnja stanova za socijalno ugrožene Rome, neće biti realizovan u ovoj godini ni ova projekat  koji je sagledan sa preko 60 miliona dinara.

“Ne brišemo planirane projekte, već je njihova potpuna realizacija prebačena za narednu godinu. Usaglašavali smo i korigovali pozicije i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, sredstva za određene pozicije u budžetu su smanjivane, a druge povećavane, te se došlo do konačne odluke o ukupnim sredstvima”, rekla je Danijela Spasović. Procenjeno je da će se  budžet do kraja godine realizovti u iznosu od 85-90 odsto.

Gradskim opštinama dodato još 42 miliona dinara, zbog ukidanja i smanjivanja taksi koje su ubirale od oglašavanja firmi Gradonačelnik Darko Bulatović- Vratili smo 3,2 milijarde duga koji koji smo zatekli

U izveštaju o radu Gradskog veća na današnjoj sednici Skupštine grada Niša Darko Bulatović, gradonačelnik  je kao najveći uspeh koji je postignut u pretthodnom periodu  stabilizacija  finansija.  

„ Stabilizacija javnih finansija je veoma bitna za život svakog Nišlije, za perspektivu, za budućnost. Mi smo uspeli da stabilizijemo javne finansije koje su mučile naš grad poslednjih 25 godina.“

Bulatović se osvrnuo i na činjenicu da Grad plaća penale zbog toga što su se nekada  u Nišu gradile ulice a da se pritom nisu poštovale zakonske norme.

„ Od 2014. godine je počelo da se radi u skladu sa zakonom, nakon smene u Direkciji za izgradnju. Mi plaćamo ogroman novac iz budžeta Grada Niša , stotine miliona dinara odlazi na faktičku eksproprijaciju za izuzeto zemljište od pre deset i više godina. Kada u sudskim postupcima sud pošalje obaveštenje Direkciji i traži podatak kada je izgrađena  predmetna ulica zbog koje treba da platimo određenu cenu,  Direkcija danas šalje odgovor da takav podatak nemaju. To je upravo iz razloga što za sve te saobraćajnice nikada nije izdata građevinska dozvola i one ne postoje u evidenciji. Za ono što je izgrađeno pre deset godina i za šta postoji opšti rok zastarelosti, i za šta bi se pravobranilac grada i institucije mogli pozvati na rok zastarelosti, mi plaćamo velike iznose , veću cenu, kamate, troškove izvršenja i radi se o  ogromnom novcu „,rekao je Bulatović.

Kako je gradonačelnik kazao iz gradskog budžeta je do sada vraćeno „ u tišini“ 3,2 milijarde dinara.

„ Vratili smo poštujući zakon i poštujući plan, poštujući finansijsku disciplinu. To je novac za koji uopšte nismo odgovorni, niti smo mi stvorili taj dug. A za taj iznos duga koji nije „naš“ i koga smo vratili,  smo mogli  da napravimo 50 vrtića, stotine kilometara vodovodne, kanalizacione, mreže, 500 kilometara puteva i to su  značajni podaci“.

“ Niš je jedno veliko gradilište, rame uz rame sa Novim Sadom . Rekonstrukcija bulevara, kružni tokovi, završetak novog bulevara,  velikog broja  saobraćajnica. Trideset saobraćajnica u poslednja tri meseca se uradilo a biće ih još toliko do kraja godine. Urađena je nova vodovodna, nova kanalizaciona mreža. Rešavamo probleme koji su decenijama nerešeni. Gradi se naučno – tehnološki park, nova zgrada fakulteta, studenski dom, stanovi za pripadnike bezbednosti, stanovi za izbeglice i socijalni stanovi, vrtić” rekao je Bulatović i istakao stabilizaciju javnih finansija kao još jednu važnu činjenicu koja pokazuje napredak. Nisu svi problemi koji decenijama muče građani rešeni, rekao je gradonačelnik .

“Imamo deset , dvadeset puta veću aktivnost nego što smo imali pprošle godine , kada je u pitanju putna infrastruktura, vodovodna i kanalizaciona mreža Stvorili smo uslove da svake godine uradimo još više i time stavimo tačku na decenijske probleme koji su mučili građane Niša”.

 Dok je vladajuća većina diskutovala o budžeti i izveštaju o radi Gradskog veća, predstavnici opozicionih odborničkih grupa “Niška inicijativa”, “Niš, moj grad”, Demokratska stranka i “Iskreno za Niš” su u holu Skupštine držali konferenciju za novinare na kojoj su  kritikovali rad Skupštine, odluku o budžetu, a posebno odluku o privatno-javnom partnerstu  Toplane i privatne firme Opozicija  smatra  da skupština nema legitimitet i zatražila je ostavke članova gradskog već. Bili su saglasni da u Nišu, kao i u Srbiji vlada medijski mrak.

Srđan Nonić Nonić iz “Niške incijative” je istakao da u izveštaju o radu Gradskog veća dominiraju odluke kojim se pokrivaju gubici javnih preduzeća.

“Spisak je sraman, samo danas se Pčelici otpisuje 27 miliona evra. Pored haosa u kojem se grad nalazi u poslednje tri, četiri godine ove vlasti, imamo više puta odobravanje zaduženja i pokrivanje troškova u desetinama miliona – rekao je Nonić.

Govoreći o rebalansu budžeta Miodrag Stanković,  šef odborničke grupe DS-a, ponovo je istakao da je budžet nerealan a da ovaj rebalans to potvrđuje”. Mada, i rebalans je nerealno mali, jer se i ovako smanjeni budžet ne može realizovati”, rekao je Miodrag Stanković. Posebne primedbe Stanković je imao na najavljeno javno privatno partnerstvo JKP Toplane.

„Gradsko veće je predložilo da gradska „Toplana“ uđe u privatno javno partnerstvo sa konkretnom firmom bez ikakve javne rasprave. Obrazloženje za ovako nešto je da grad nema para da uloži u „Toplanu“, ali da zato ima novac za najavljeno uređenje Trga kralja Milana”, rekao  je Stanković, koji je istakao da građani moraju da budu obavešteni o ovakvom predlogu i da je nedopustivo da se ova odluka donese bez predhodne javne rasprave.

Dragoslav Ćirković, šef odborničke grupe “Niš, moj grad”, rekao je da je rebalans budžeta znak i priznanje vlasti da je nesposobna da realizuje projekte.

“Rebalansom, koji je potekao od Gradskog veća obmanjuju se odbornici, zato tražimo smenu Gradskog veća. Rebalansom se uvećavaju budžetske rezerve, kojima gradonačelnik Darko Bulatović može da raspolaže po svom nahođenju, a smanjuju se investicije. Predviđeni su mali prihodi od gradskog građevinskog zemljišta, što govori da vlast ne ume da ubere ovaj zdrav prihod”, naveo je Ćirković.

Branislav Jovanović iz iste odborničke grupe “Niš, moj grad” kritikovao “ je povećavanje potrošnje”, mislivši na 42 miliona dinara koje će se iz gradske kase prebaciti u kase gradskih opština. Branislav Jovanović odbornik koalicije „Niš, moj grad“ kazao je da je budžet za 2019. godinu bio izborni budžet i da je predlog rebalansa budžeta o kome se raspravlja upravo i dokaz za to.

“Budžet  se ponovo smanjuje, do kraja godine biće 8 miljardi što je bio slučaj i prošle godine. Tako da ne znam o kom napredku i revolucionarnom budžetu govori današnja vlast“,kazao je Jovanović.

On je dodao, da će grad da potope javna preduzeća koja su prezadužena i da je „Pčelici“ već dato 50 miliona, sada se daje još 27 miliona dinara.

On je zatražio da se ispita imovno stanje  i bogaćenje članova vladajuće kolicije, rekavši pritom da to treba uraditi i da imovinskim stanjem opozicije.

Momir Stojanović, predstavnik Grupe građana “Iskreno za Niš” i Goran Đorđević, odbornik DSS-a ukazali su da u predlogu prihvatanja javno-privatnog partnerstva Gradske toplane i privatne firme nije naveden naziv firme, kolika je cena tog posla i koliko će trajati, kao i da privatni partner ima prava da stavi pod hipoteku objekte Gradske toplane.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da  odluka opozicije da bojkotuje rad Skupštine nije dobra za građane i da on ne želi da komentariše izjve onih koji ne učestvuju u radu Skupštine.

Gradonačelnik se osvrnuo na kritike koje su upućene od opozicije a odnosile su se na rad aerodroma.

„ Kritike koje su upućene nama po pitanju razvoja niškog aerodroma su neverovatne, jer ja ne mogu da shvatim da nas kritikuju oni koji dok su imali prilke da vode aerodrom, u tom periodu, je bilo nula letova i putnika, a sada ignorišu činjenicu da sa niškog aerodroma možete da letite na 22 destinacije i da je bilo preko 100 hiljade putnika“ istakao je Bulatović.

Skupština nastavlja rad i na dnevnom redu ima 40 tačaka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare