U Vučju održani “Dani kruške 2019”

LESKOVAC-VUČJE

U Vučju je održana manifestacija „Dani kruške“ petu godinu zaredom. Cilj manifestacije je promocija poljoprivrednih proizvođača i ove kulture po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv. Predsednik Saveta mesne zajednice Vučje Dejan Pešić je rekao da u ovom kraju nema poljoprivrednog gazdinstva koje ne gaji krušku.

„To je postao i porodični biznis, a svake godine se javljaju novi zasadi kruške, primenjuju se nove tehnologije u gajenju i novi asortimani. U Vučju i okolini više od 156 hektara je pod zasadima kruške.“

Obratio odbornik Skupštine Grada Leskovca Bratislav Anđelković pozdravljajući prisutne naglasio je da „Dani kruške“ polako prerastaju u tradiciju ovog kraja.

„Od ukupne površine zasada pod kruškom je preko 530 hektara, što iznosi oko 10 posto od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom kraju. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, ova manifestacija predstavlja dobru priliku da proizvođači prikažu najbolje od ovog voća, da dobiju korisne savete od stručnih službi i unaprede svoju proizvodnju.“

Organizovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, a dodeljene su i nagrade za najveću površinu na kojoj se uzgajaju kruške, za najlepšu gajbu krušaka, za najbolju rakiju i za najmlađeg uzgajivača kruški. Održano je i predavanje Poljoprivredne stručne savetodavne službe na temu „Obična kruškina buva“ i „Ključne tačke u proizvodnji kruške, problemi i izazovi“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare