U Nišu će se školovati forenzičari

 NIŠ

Osmaci iz Niša ali i drugih gradova od iduće školske godine u Prehramno-hemijskoj školi u Nišu moći će da upišu novi smer koji već  samim nazivom privlači mlade ljude. U pitanju je smer tehničar za operativnu forenziku na kome će školovanje trajati četiri godine, kaže Tanja Mikić Nikolić, direktorka  Prehrambeno-hemijske škole. Smer će moći da upiše 30 učenika, a nakon dobijanja diplome srednjoškolci koji završe ovaj smer moći će da nastave školovanje na odobarnom fakultetu ali i da se opredele za rad u forenzičkim laboratorijama.         

Direktorka škole dodaje da su za potrebe ovog smera opremljene prostorije neophodnom opremom, a sa učenicima će raditi 33 profesora uz čiju pomoć će mladi srednjoškolci usvojiti neophodno znanje i osposobiti se za ovo zanimanje koje je sve popularnije među mladima.

          „Prehrambeno-hemijska škola ima osam laboratorija, a dve su u potpunosti renovirane u poslednje dve godine. Potrudili smo se iz fondova Evropske unije nabavimo i opremu koja je u ovom slučaju neophodna. Opremu ćemo dobiti kao donaciju a ona će đacima omogućiti da izvedu sve instrumentalne metode na najkvalitetniji način. To su mnogobrojne instrumentalne analize u hemiji i operativnoj forenzici“, kaže direktorka Mikić Nikolić.

               Na ideju o otvaranju novog smera došle su dve profesorke ove škole Vesna Jović i Svetlana Bugunović , koje su napravile plan i program prema kome će se odvijati teorijska i praktična obuka u laboratorijama. Plan je predat Ministarstvu prosvete i čeka se zvanična verifikacija.

              Nakon četiri godine učenici mogu da nastave školovanje u nekoj visokoobrazovanoj ustanovi ili da rade u laboratorijama.

              „Tokom školovanja biće obučeni  da uzimaju uzorke na terenu na licu mesta, da vrše laboratorijska ispitivanja i urade njihovu analizu a potom izvedu i zaključke u skaldu sa zakonskim regulativama u oblasti forenzike“, kažu profesorke od kojih je potekla ideja o otvaranju ovog smera.             Niš je treći grad u Srbiji u kome će biti otvoren ovaj smer, a od prošle godine smer postoji u još dva grada, u Kruševcu i Subotici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare