U Jablaničkom okrugu trideset osoba inficirano HIV virusom

LESKOVAC

U Jablaničkom okrugu, od početka epidemije 1985. godine do novembra 2016. godine, registrovano je 30-toro HIV inficiranih osoba, od toga 20-toro obolelih i 10 HIV nosilaca. Najveći broj obolelih, kao i umrlih je sa teritorije grada Leskovca.

Što se uzrasta tiče, na teritoriji Jablaničkog okruga broj obolelih je najčešće uzrasta od 30 do 39 godina, zatim od 20 do 29 godina.

“Najčešći put prenosa je rizični seksualni kontakt, pri čemu je homoseksualni kontakt, odnosno seksualni kontakt bez upotrebe kondoma najčešći put prenosa i na teriotiji Republike Srbije, a i na teritoriji Jablaničkog okruga, rekla je Zorana Kulić, spec. Epidemiologije na konferenciji za novinare koja je povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a održana na štandu isprekd LKC-a.

U ZZJZ pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti postoji Savetovalište za sidu koje radi od 2002. godine. Do sada je u ovom savetovališu testirano 548 osoba. Savetovanje je dobrovoljno, poverljivo, može se obaviti i sa testiranjem.

Ukoliko bilo ko želi da utvrdi svoj HIV status, može to uraditi bilo kod dana od 8 do 15 sati. Dok je 2. decembra, u okviru kapmanje  „Testiranje je u modi, testiraj se na HIV“, Savetovalište radilo celog dana.

 

I ove godine Zavod za javno zdravlje Leskovac obeležio je 1. decembar, Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Ovogodišnja kampanja u Republici Srbiji realizuje se pod sloganom „Testiranje je u modi, testiraj se na HIV“. Nacionalna kampanja o značaju testiranja na HIV krenula je krajem oktobra ove godine i zavriće se sredinom decembra, i spovodi se u 27 gradova i opština.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od početka epidemije 80-tih godina do kraja 2015. godine 35 miliona ljudi je umrlo od ove bolesti, a smatra se da je u 2015. godini umrlo 1,1 milion osoba.

Na teritoriji Srbije od početka epidemije 1985. godine do novembra 2016, registrovano je 3.440 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1.833 oboleli od AID-a, a 1.201 osoba inficirana HIV-om je umrla. U 2016. godini za period janur – novembar broj novodijagnostikovanih slučajeva je 124, od toga je 43 osoba sa manifestnim oblikom bolesti, a sedmoro osoba je umrlo. Najveći broj novoobolelih u 2016. je na teritoriji grada Beograda, zatim Vojvodine, gde je i najveći broj umrlih.

 

Dan borbe protiv side prvi put je obeležen 1988. godine, kako bi se skrenula pažnja na sve veći broj obolelih od ove bolesti, rekla je pomoćnica gradonačelnika Mina Cvetanović.

-Na ovaj dan prvenstveno želimo da ukažemo na značaj prevencije i izbegavanje rizičnog ponašanja, poput nezaštićenih seksualnih odnosa, intravenske upotrebe narkotika, jer su to najščešći načini prenošenja ovog virusa. Sa druge s rane želimo da ukažemo na činjenicu da u javnosti i dalje postoje ustaljene predsrasude prema osobama zaraženim HIV-om koje su neopravdano izložene diskriminaciji. Naša današnja  akcija ima za cilj podizanje nivoa informisanosti građana o ovoj bolesti, kako bi mogli da zaštite sebe, ali i kako bi se izbegla stigmatizacija obolelih  i omogućilo njihovo ravnopravno učešće u svim sferama života, rekla je Mina Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare