Devenport: Srbija dogodine može da koristi još 200 miliona evra

NIŠ

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da Srbija napreduje na evropskom putu.  Zbog toga su otvorena još četiri poglavlja u pregovorima, a do kraja godine bi trebalo da se otvori još nekoliko.

Srbija će i u 2017. godini Srbija moći da koristi oko 200 miliona evra iz pristupnih fondova EU –  rekao je danas šef Delegacije Evropske Unije Majkl Devenport  novinarima u niškom EU Info kutku.

– Prioritet za korišćenje tih sredstava biće definisan u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom za evropske integracije. Fokus će svakako biti na energetici, transportnoj mreži i vladavini prava. Želimo da i dalje podržavamo napore Srbije da u potpunosti primeni akcioni plan za poglavlja 23 i 24 u oblasti reforme pravosudja i efikasnije borbe protiv korupcije – rekao je Devenport.

nis-devenport-1

UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI POKLON OD 50 KNJIGA

Šef Delegacije EU u Srbiji poklonio je komplet od 50 knjiga na engleskom jeziku Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” u Nišu. Knjige pokrivaju različite teme poput prava, ekonomije, međunarodnih odnosa i politike. Devenport je podsetio da Delegacija EU u Srbiji sprovodi projekat “EUteka” koji uključuje 47 biblioteka širom Srbije. Cilj je da biblioteke budu spona između Evropske unije i građana.

Majkl Davenport rekao da se biblioteka dosta trudila da studentima i građanima pruži najviše informacija o Evropskoj uniji.

– Drago mi je da biblioteke i dalje imaju važnu ulogu u pružanju informacija, obrazovanju i kulturnom životu. Ovo knjige će na skroman način obogatiti vaš već bogat fond koji sadrži oko 96.000 knjiga i preko 2.000 magistarskih radova studenata – rekao je Davenport izrazivši želju da se osnaže biblioteke koje treba da budu spona između Evropske unije i građana.
nis-devenport-2

Upravnik biblioteke “Nikola Tesla” Zoran Živković je prilikom dodele knjiga rekao da je njhov cilj da građanima pruže prave informacije o Evropskoj uniji.

“Posebno želimo najmlađima na ovaj način da pružimo informacije o tome kako mogu da odu na stručna putovanja ili da studiraju u zemljama širom Evrope. Sa donacijom koju danas dobijamo, mogu da kažem da smo najbogatija biblioteka u ovom delu Srbije, opremljena dobrom literaturom o Evropskoj uniji”, rekao je upravnik biblioteke Živković.

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ već 15 godina uspešno sarađuje sa Delegacijom Evropskom uniji u Srbiji i finansirala je rekonstrukciju delova zgrade Biblioteke u Nišu i Univerzitetski računarski centar Junis.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pa 200 miliona evra i nisu baš neke pare za Vučićevu Vladu.
Pa 200 miliona evra i nisu baš neke pare za Vučićevu Vladu.
7 godine pre

Pod njegovim rukovodstvom Srbija se zadužuje 68 evra u sekundi i to je najoptimističnija projekcija srpskog javnog duga. Na dnevnom nivou to iznosi skoro 6 miliona evra. A to znači da “Devenportovih” 200 miliona, kroz Vučićeve prste iscuri za cirka 34 dana.

Dakle, ako ne računamo ovih 50 knjiga, nije se Evropa baš mnogo isprsila prema nama. 🙁