Trajković o pregovorima o energetici

GRAČANICA

Predsednica Evropskog pokreta Srba na KIM Rada Trajković pozvala jue danas srpske vlasti “da se u susret pregovorima o energetici manje bave teorijama zavere i pričama o albanskim težnjama za formiranjem tzv. “zelene transferzale” a više o realnim pretnjama našem suverenitetu i snazi naše pregovaračke pozicije u Briselu, naročito po pitanju energetike”.

 

Ona “podseća da je deblokada implementacije dogovora o energetici iz 2013 aktuelna misija bivšeg nemačkog ministra za ekologiju, Klaus Topfer-a, koja, čini se, ulazi u dinamičnu fazu. Njegov glavni cilj, po pisanju nemačkih ali i balkanskih medija, je pronalaženje što hitnijeg rešenja koje će obezbediti članstvo KOSTT-a, operatera kosovske energetske mreže, u ENSTO-Е-u, evropskom udruzenju operatera energetskih mreža”, kaže Trajković.

 

“Ne ulazeći u stručnost g. Topfera u ovoj ulozi, začudjuje da srpski pregovarački tim do sada nije tražio izuzeće ovog nekada visoko rangiranog nemačkog birokrate iz ovog procesa, naročito s obzirom na činjenicu da upravo njegova zemlja (Nemačka) ima značajan finansijski interes u razvoju energetske mreže na Kosovu i Albaniji i legalizaciji statusa KOSTT-a na evropskom nivou.

 

Podsećam da je KfW – razvojna banka Nemačke čiji je predstavnik g.Topfer bio na početku svoje zavidne karijere – investirala na desetine miliona evra u razvoj energetske infrastrukture i mrežnog povezivanja Albanije i Kosova. Stoga je jasno da je brz uspeh misije g. Topfer-a u implemetiranju dogovora iz 2013-e u jakom ekonomskom interesu Nemačke. Ali takav brz uspeh njegove misije svakako nije i u interesu Srbije, jer jasno definisanje nijansi ovog dogovora – neophodno da ono ne bi ugrozilo našu političku poziciju na Kosovu – zahteva više osetljivosti, vremena i napora svih strana”, navodi Trajković.

 

“Iako za sada nema razloga za sumnju u objektivnost g.Topfer-a, finansijski interes njegove matične države u rešavanju ovog za naš suverenitet važnog pitanja nesumnjivo predstavlja konflikt interesa koji kompromituje njegovu pregovaračku misiju. Apelujemo, stoga, na srpski pregovarački tim, kao i na EU facilitatore pregovora, da obezbede punu objektivnost u procesu tehničkih pregovora i isključe svaku mogućnost uticaja finasijskih interesa aktera iz zemalja članica EU na njegov dalji tok”, dodaje ona.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare