ŠTA NUDI BIBLIOTEKA?

LESKOVAC

Nije reč o kompletnoj adaptaciji zgrade gde se nalazi leskovačka biblioteka, ali je sa 760 hiljada dinara, koliko je za ovu namenu izdvojeno iz gradskog bužeta, urađeno dosta toga. Izvršena je adaptacija svega onoga što je bilo najviše dotrajalo i što je stvaralo probleme – zamenjena je kompetna stolarija na severnoj strani (koja je bila iz 60-tih godina pa je problema bilo čim padne kiša), zamenjen je deo unutrašnje stolarije, sređena je i okrečena čitaonica posle ko zna koliko godina, postavljen je pult na pozajmnom odeljenju, sređena je spoljna fasada (na betonskom delu izvršeno je pranje, čišćenje i peskiranje), sređen je i okrečen i drugi deo fasade koji nije betonski, prefarban je portal, u čitaonici je zamenjen svetlarnik.
-Ovde mnogi studenti spremaju ispite, a stalni posetioci su i penzioneri. Reagovanja korisnika čitaonice na ono što smo uradili vrlo su pozitivna, pa je jedna žena, oduševljena time što smo sredili čitaonicu i učinili je prijatnijom, poklonila biblioteci tri ogromne saksije cveća, kaže v. d. direktora Narodne biblioteke u Leskovcu Gordana Đorđević.
-Sve je ovo urađeno preko ALER-a, uz veliku podršku gradonačelnika. Jer, ukoliko prvi čovek grada ne želi da ulaže u kulturu, ne može se ništa postići. Bez obzira na dobre ideje direktora ustanova, bez podrške lokalne vlasti i gradonačelnika one se ne mogu realizovati. Ulaganja u kulturu su značajna, sređen je Arhiv, sređuje se Muzej, završili smo sređivanje našeg ogranka u Brestovcu, gde je pao krov. Posle mnogo godina vidi se pomak i najzad se ulaže u kulturu, dodala je Đorđević.
• I U ISTURENIM ODELJENJIMA STANJE SOLIDNO
Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu ima pet isturenih odeljenja, u Pečenjevcu, Brestovcu, Vučju, Grdelici i Predejanu. Osim Grdelice, ostala odeljenja su u jako solidnom stanju. U Vučju je biblioteka u sklopu Doma kulture, u Pečenjevcu pored doma, u Predejanu su prostorije takođe zadovoljavajuće. Jedino se u Grdelici odeljenje nalazi u prostorijama starog Doma zdravlja, otkad je biblioteka izgubila svoj prostor u centru, i taj prostor je dovoljno velik, ali lokacija nije adekvatna.
-Kao matična biblioteka vršimo nadzor nad pet opštinskih biblioteka na teritorji grada, u Lebanu, Medveđi, Vlasotincu, Bojniku i Crnoj Travi. Tako i nama dolaze jednom godišnje iz Narodne biblioteke Srbije i vrše nadzor. Kada su ove godine došli, a među njima je bio i načelnik matične službe Narodne biblioteke Vlada Šekularac, bili su u stanju pozitivnog šoka. Došli su dan dva pre početka radova i nisu moglu da veruju da se konačno nešto radi, jer se svake godine postavljalo jedno te isto pitanje – hoćete li makar da okrečite čitaonicu, kađe Gordana Đorđević.
• BESPLATAN UPIS PRVAKA I IDEJA O POKRETNOJ BIBLIOTECI
Akcija besplatnog upisa prvaka iz gradskih škola i ove godine uspešno je realizovana. Novina je da besplatnim upisom prvaka neće biti obuhvaćene samo gradske, već i seoske škole, gde biblioteka nema ogranke. Tim školama je uvek upućivan poziv da dođu i besplatno upišu svoje prvake, ali je odziv bio slab zbog toga što je trebalo obezbediti prevoz za tu decu. Ove godine biblioteka ide na teren, pa se od 1. decembra krenulo sa obilaskom seoskih škola gde se prvacima uručuju besplatne članske karte.
-Sve je ovo u sklopu priče oživljavanja putujuće biblioteke, ističe Đorđević. Početak realizacije ove ideje bio je i štand na Roštiljijadi. U trenutku sam se i ja pitala da li je ovo dobra ideja, ali sve je ispalo jako lepo. Sve je bilo uspešno i zapaženo, uspeli smo da privučemo jako puno ljudi. To je najava onoga što planiramo u sledećoj godini, da posle dugo godina ponovo zaživi pokretni fond i putujuća biblioteka.
• SVE VĆE INTERESOVANJE ZA PRIPREMNU NASTAVU
Pripremna nastava odvija se već tri godine zaredom, za osmake to je priprema iz srpskog jezika.
-Toliko se dece prijavilo da ćemo morati da ih delimo u grupe, jer su roditelji uvideli da se cele godine radi vrlo ozbiljno, vodi se evidencija i zovu roditelji za tri nedolaska. Časovi se održavaju jednom nedeljno i tako sve do prijemnog ispita. To je velika ušteda za roditelje jer privatni dvočas košta pet evra. Prošle godine je pripremnom nastavom iz srpskog bilo obuhvaćeno 43 dece, sada ih je preko 50, a roditelji se i dalje konstantno interesuju, kaže Đorđević.
Prošle godine se krenulo i sa pripremnom nastavom za maturante iz psihologije, kao i tekstom opšte informisanosti, jer biblioteka ima adekvatan kadar za to. Ove godine, prema preporuci načelnice Uprave za društvene delatnosti, paralelno sa pripremnom nastavom za osmake, krenulo se i sa konsultantskom nastavom za srednjoškolce iz elgleskog jezika, gde se pojedinačno radi sa učenicima. Sreda je dan kada se nastava odvija za srednjškolce a, pošto su veliko interesovanje pokazali i roditelji osnovaca, četvrtkom osnovci mogu da posećuju časove engelskog.
FOND KNJIGA I BROJ ČLANOVA
Fond knjiga Narodone biblioteke u Leskovcu je 250.000, po inventaru. Po poslednjem popisu, otprilike trećina od toga, što je pozitivno, jer znači da je u trenutku popisa toliko kjnjiga bilo na čitanju. Prošle godine sa ograncima biblioteka je imala 8.000 članova, a ove godine ih je 9.000. V. d. direktora Gordana Đorđević izražava uverenje da se sve više mladih vraća knjizi, i da komjuteri i internet neće uspeti da sasvim istisnu ljubav prema čitanju, a da će loša navika da se preko interneta čitaju skraćene verzije lektira polako da se napušta. Za to je potrebna konstantna edukacije mladih, što sve akcije koje ova ustanova preduzima imaju za cilj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare