BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA ZA OSMAKE

LESKOVAC

 

(Nova Nase rec)

Besplatnu pripremnu nastavu iz srpskog jezika za učenike osnovnih škola leskovačkog okruga, koja se odvija u prostorijama Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ već tri godine (počevši od 2013.g.), sa velikim entuzijazmom i dobrom voljom vodi bibliotekar Odeljenja periodike Jadranka Jović, profesor književnosti po struci, sa dugogodišnjom praksom u obavljanju priprema za završni ispit iz srpskog jezika. Pripreme počinju sa realizacijom u novembru tekuće godine u prostorijama Čitaonice Biblioteke i traju do juna, a časovi se održavaju jednom nedeljno, po potrebi i više puta u toku nedelje.
Jadranka Jović kaže da smo svi mi imali, ili ćemo tek imati, susret sa polaganjem prijemnog ispita.
„Bez obzira da li je to prijemni za srednju školu ili fakultet, za svakog je to važan događaj u životu, neka vrsta koraka koji ključno utiče na našu budućnost. Za roditelje, pored neizbežne brige i želje za uspehom svoje dece, to je i veliki finansijski izdatak. Časovi pripremne nastave znaju biti skupi i obično se kreću do 1000,00 dinara. A pošto je potrebno mnogo više od jednog časa, i kada se uzmu u obzir i časovi matematike, konačna cifra nije nimalo naivna.“
Prve godine rada sa decom u okviru besplatne pripremne nastave radilo se sa ciljanom grupom dece, to su bili osnovci iz osetljivih društvenih grupa, deca iz jednoroditeljskih porodica, deca bez roditeljskog staranja, socijalno ugrožena deca, deca sa invaliditetom i deca pripadnici romske nacionalne manjine. Sledećih godina nastava se odvijala po konkursu.
„Danas imamo 57 polaznika iz svih osnovnih škola sa teritorije Leskovca i okoline (Vučje, Veliko Trnjane, Brestovac…) i na neki način pripremna nastava je postala tradicija naše Biblioteke, s obzirom na to da je ova lepa zamisao od pre tri godine, da se pomogne osnovcima da se što lakše pripreme za prijemni ispit iz srpskog jezika, izazvala dobru reakciju i kod roditelja i kod dece. Prednost ovih časova je u tome što se održavaju u prijatnoj atmosferi, među knjigama, što dolaze deca iz svih osnovnih škola, pa je to lepa prilika za razmenu školskih isustava i, naravno, što je sve besplatno, čime omogućujemo roditeljima da izbegnu troškove plaćanja dodatnih časova za savladavanje gradiva, uzimajući u obzir tešku materijalnu situaciju u zemlji. Osnovci u kontinuitetu, kroz četrdesetak časova, obnavljaju gradivo stečeno u svojim matičnim školama, prevazilaze tremu, jer mi tokom nastave imamo osam testova, pa se deca potpuno naviknu na ovaj vid provere znanja i nemaju dodatnu tenziju da odgovaraju za ocenu, već sami uviđaju svoje greške i šta im najviše škripi u znanju.“
Jovićeva kao najvažnije ističe potrebu da deca shvate da je bitan cilj, ako imaju cilj – a to je da upišu željenu školu, pola posla je već odrađeno, druga polovina je njihov lični angažman na utvrđivanju potrebnog gradiva i, naravno, sreća kao neminovan pratilac svakog uspeha. Mi ne prekidamo saradnju sa decom koja prolaze kroz pripremnu nastavu, svako dete po završetku nastave, u junu mesecu, dobija od Biblioteke na poklon godišnju članarinu i na taj način produžavamo naše druženje kroz čitanje i njihovo lično usavršavanje.
Vd direktorka Gordana Đorđević podseća da leskovačka biblioteka organizuje i konsultacije iz engleskog jezika za maturante srednjih škola koje će se održavati svake srede od sedam do 14 časova i 30 minuta, a vodiće ih profesor engleskog jezika i književnosti, master anglistike Sunčica Zdravković. I osnovci će takođe moći da dolaze na konsultacije, a za njih će biti rezervisan četvrtak od sedam do 14 časova i 30 minuta.
Doroteja Petković ide u OŠ “Vožd Karađorđe”. Za pripremnu nastavu je saznala od drugarice s kojom trenira plivanje. Zbog toga što je besplatno drugarica joj je rekla i da požuri sa prijavom, jer se dosta dece prijavljuje. Za sada je super, mada je Doroteja đak koji ide na takmičenja iz srpskog i sva materija joj je već poznata. To zna da bude dosadno, kad se sluša ono što se već zna, ali je opet ima tu i koristi, jer se gradivo obnavlja. Ovde radimo gramatiku, a književnost ćemu kuću da spremamo. Planira da upiše Gimnaziju, jezički smer.

Vladana Dimitrijević iz OŠ “Svetozar Marković” je za pripremnu nastavu saznala malo kasnije, od drugarice koja je već počela da pohađa. Bilo je, pomalo, brige da li ima mesta zato što kasni sa početkom, ali sve se dobro završilo. Vladana u svojoj školi ima dobru nastavnicu, išla je na takmičenje, ali i ovde saznaje nešto novo, uz obnavljanje več pređenog gradiva. Društvo je odlično, upoznala je puno dece iz drugih škola. Zajedno uče, prepisuju kad moraju, ali su svesni da, ipak, ako prevare nastavnicu, prevarili su sebe, što može da se odrazi na prijemnom. Želi da upiše Medicinsku školu, farmaceutski smer.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare