Spasojevićeva knjiga o Grčkoj

BEOGRAD

Iz štampe je izašlo drugo, dopunjeno izdanje knjige “Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije” autora Dušana Spasojevića,  ambasadora Srbije u Atini, saopštili su danas izdavači.

Prvo izdanje imalo je izvanredan odjek, kako u stručnoj ,tako i u široj javnost. Knjiga je dobila niz najpovoljnijih prikaza u vodećim dnevnim listovima, nedeljnicima i časopisima.

Bila je predmet naučnih seminara, rasprava i tribina. Jednako snažan eho doživela je i u Grčkoj.

Izlazak grčkog prevoda predviđen je za ovu godinu, kod vodećeg grčkog izdavača Kastanjotisa.

“Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije” prva je knjiga na srpskom jeziku koja se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.

Nastala je kao plod višegodišnjeg predanog rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i grčku, čiji jezik autor govori.

Reč je o posebnom izdanju u zajedničkom poduhvatu izdavačke kuće Čigoja štampa, Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije „Šaper“.

Recenzenti su profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas i direktor Instituta za noviju istoriju dr Mile Bjelajac.

Spasojević je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Između 2000. i 2013. godine obavljao je dužnosti šefa Kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitičkog savetnika predsednika Republike, pomoćnika ministra i državnog sekretara odbrane, kao i ambasadora Srbije u Turskoj. Od 2016. godine je ambasador Srbije u Grčkoj.

U ranijim politikološkim studijama i esejima pretežno o međunarodnim odnosima, među kojima je i knjiga “Između Turske i Evrope”, Spasojević je ispoljio naučničku strast i temeljitost u studiranju građe, i, istovremeno, talenat da to izrazi na moderan način.

U napomeni uz drugo izdanje, Spasojević ističe da je, pišući ovu monografiju, nastojao da u istoriji pronađe ono što je živo i danas, i da to da predstavi na sugestivan i jasan način.

Kjiga ima 420 strana, opremljena je bogatim naučnom aparatom, najprobranijim ilustracijama i specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje verno prikazuju istorijske procese. Dostupna je u svim boljim knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, navodi se na kraju saopštenja.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare