Korupcija u Srbiji u amandmanima

BRISEL-BEOGRAD

Evropski parlament poziva Srbiju da pruži vidljive rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, posebno u slučajevima sa visokim nivoom javnog interesa, piše u najnovijoj verziji amandmana Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove (AFET), preneo je danas portal Juropijan vestern Balkans.

Poslanici Evropskog parlamenta se zalažu da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija preduzme neophodne mere u oblasti vladavine prava.

Zvanični Beograd poziva se da unapredi rezultate u istragama i slučajevima korupcije na najvišem nivou, uključujući oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Kako stoji u najnovijoj verziji amandmana, u koju je EWB imao uvid, poslanici Evropskog parlamenta sa zabrinutošću primećuju da u slučajevima Krušika i Telekoma Srbija nema dostupnih informacija o toku istrage.

Konstatuje se da je slučaj Jovanjice u toku sa dve odvojene optužnice i da se pojavljuju novi slučajevi korupcije na visokom nivou o čemu svedoče pisanja istraživačkih medija.

Kada je u pitanju rušenje u Savamali, Evropski parlament ponovo poziva vlasti u Srbiji da istraže sve okolnosti i krivično gone sve odgovorne osobe za rušenje privatne imovine i konstatuje da je primećeno da je za taj slučaj osuđen samo jedan policajac, “primoran da preuzme isključivu odgovornost za ceo slučaj”.

“Evropski parlament poziva vlasti u Srbiji da istraže i krivično gone sve koji su imali navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Izražava se zabrinutost zbog novih optužbi da je Darko Šarić vodio kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji”, navodi se u amandmanima u koje je EWB imao uvid.

Radi se o drugoj verziji takozvanih kompromisnih amandmana, koji nastaju kao rezultat dogovora među poslaničkim grupama da se slični amandmani spoje u jednistven tekst.

S obzirom da je oko njihovog teksta već postignut konsenzus, očekuje se da bi oni verovatno mogli ući u konačni tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.

O finalnoj verziji Rezolucije prvo će se glasati ovog meseca u AFET, kojim predsedava Dejvid Mekalister.

Poslanici EP osudili su sve veće prisustvo osuđenih ratnih zločinaca u medijskom prostoru koji se koristi za širenje mržnje i netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama u Srbiji, spominjući primere ratnih zločinaca poput Veselina Šljivančanina, Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića.

Pozivaju se vlasti i državni službenici na poštovanje osnovnog prava na mirno okupljanje i uzdržavanje od upotrebe prekomerne sile.

“Osuđuje se nasilje grupa ekstremista i huligana tokom mirnih protesta, kao što su bili oni tokom novembra 2021. godine protiv murala Ratka Mladića u Beogradu, kao i ekološki protesti u decembru 2021. u Šapcu i Beogradu”, stoji u tekstu amandmana i žali što se jedan broj građana suočio sa prekršajnim postupcima i poziva da se vlast uzdrži od tih nesrazmernih ograničenja prava na mirno okupljanje.

U amandmanima se žali što je rad Narodne skupštine bio ograničen zbog nedostataka istinske političke debate između vladajućih i opozicionih partija i naglašava važnost međustranačkog konsenzusa o neophodnim reformama za osiguravanje napretka ka EU.

“Evropski parlament zabrinut je zbog činjenice da Narodna skupština ne obavlja svoju nadzornu ulogu i da dnevni red diktira isključivo izvršna vlast. Novo rukovodstvo i poslaničke grupe pozivaju se da se usredsrede na konstruktivne rasprave u Narodnoj skupštini za dobrobit građana Srbije”, piše u amandmanima.

U dokumentu stoji i da je nekoliko nedavnih izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i izbor članova Upravnog odbora RTS u junu 2021. godine, bilo kontroverzno.

Sa zabrinutošću se konstatuje da neke javne ocene da je donošenje odluka REM politički pristrasno i podvlači se važnost fer i transparentnog procesa dodela nacionalne frekvencije.

U delu amandmana se izražava zabrinutost zbog bliske saradnje sa Rusijom u vojnoj sferi i poziva se Srbija da preispita svoje odnose sa Rusijom po pitanju odbrambene politike i da “prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, poput regionalnog humanitarnog centra u Nišu”.

Evropski parlament je posebno zabrinut zbog narativa dezinformacija koje potiču iz Kremlja i distribuiraju se preko Sputnjik Srbija i drugih domaćih aktera.

Srpske vlasti se pozivaju da se usklade sa sankcijama EU i da preduzmu mere da spreče Raša Tudej i Sputnjik da šire lažne vesti. EP je duboko zabrinut što su među izvorima dezinformacija tabloidne novine koje finansira ili podržava Vlada, kao i neki televizijski kanali sa nacionalnom pokrivenošću”, stoji u tekstu u koji je EWB imao uvid.

U javnosti se daje nesrazmerna vidljivost trećim akterima i dodaje da je EP zabrinut i zbog sve veće vojne saradnje Srbije sa Kinom, uključujući sistem masovnog osmatranja u Beogradu i nedavnu isporuku raketnog sistema, ističe se u amandmanima.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare